Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Ιδού, οι οργανωτικές οδηγίες της δαπ για τις φοιτητικές εκλογές

ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ




ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1999

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ



Ημέρα Εκλογών 28 Απριλίου 1999



Μόνο για συνδικαλιστική χρήση



Α. ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ



1. Καθαρογράφουμε τους οριστικούς καταλόγους με ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και κινητοποιητή, όπως διαμορφώθηκε κατά την τελική κινητοποίηση.



2. Διαχωρίζουμε τον κατάλογό μας ανά έτος ή τμήμα και τον αναθέτουμε σε ξεχωριστό άτομο για κάθε κάλπη. Αυτός θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της καταλογογράφησης σε όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας.



3. Κατά την κατανομή των χώρων σε σχολές με πολλές κάλπες, φροντίζουμε σε συνεννόηση με κάποιες άλλες παρατάξεις οι αίθουσες ψηφοφορίας να απέχουν μεταξύ τους, ώστε να δυσκολεύονται μικρές παρατάξεις να στελεχώνουν πολλά τραπεζάκια.



Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ



1. Με το άνοιγμα της κάλπης, ο υπεύθυνος καταλόγου εγκαθίσταται στην αίθουσα που θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε κοντά στην αίθουσα ψηφοφορίας.



2. Ανά μία ώρα ο εκπρόσωπός μας στην εφορευτική επικοινωνεί διακριτικά με την αίθουσα καταλόγων ώστε να διαγράφονται από τον κατάλογο πόσοι ήρθαν να ψηφίσουν.



3. Γύρω στις 12.00 υπολογίζουμε πόσοι έχουν ψηφίσει ΔΑΠ ως εκείνη την ώρα. Για όσους δεν έχουν έρθει αρχίζουν τηλεφωνήματα από τους κινητοποιητές που έχουν χρεωθεί αυτούς τους ψηφοφόρους. Παράλληλα, πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίζεται η διαδικασία διαγραφής από τον κατάλογο όσων έρχονται.



4. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται γύρω στις 15.00, οπότε και κάνουμε πάλι τηλέφωνα, λέγοντας πλέον ότι η λήξη της ψηφοφορίας είναι μία ώρα πριν από την πραγματική, ώστε να έρθουν τελικά και όσοι αδιαφορούν. ΠΡΟΣΟΧΗ, με τις διαδικασίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ασχολούνται οι εκπρόσωποί μας στις εφορευτικές επιτροπές. Εκεί πρέπει να φροντίσουμε να βρίσκονται στελέχη από μεγάλα έτη που και πιο έμπειρα είναι και που δεν έχουν πια πολύ κόσμο να κινητοποιήσουν.



5. Οι συνδικαλιστές από τα ενεργά έτη πρέπει να βρίσκονται έξω από τις αίθουσες ώστε να μιλούν με κόσμο.



6. Δεν ψηφίζουμε ποτέ μόνοι μας και πρωί, αλλά μαζί με παρέες αμφιταλαντευομένων.



7. Δεν δημιουργούμε ένταση χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Επεισόδια έξω από τις αίθουσες διακόπτουν τη ροή των ψηφοφόρων και σίγουρα εφόσον τα δημιουργούμε εμείς αποθαρρύνουν κάποιον κόσμο να μας ψηφίσει.



8. Για σοβαρά ζητήματα που δεν μπορούμε μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε επιτόπου, διακόπτουμε την ψηφοφορία και επικοινωνούμε με τα κεντρικά.



9. Πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί με τη γραμματεία της σχολής να παραμείνει όσο το δυνατό περισσότερες ώρες ανοιχτή, ώστε να εξασφαλίζουμε βεβαιώσεις για δικούς μας ψηφοφόρους που δεν έχουν μαζί τους τρίπτυχο ή ταυτότητα (καλό είναι στην εξυπηρέτηση τέτοιων περιπτώσεων να βοηθά συνδικαλιστής της ΔΑΠ).



10.Ελέγχουμε σχολαστικά τα στοιχεία όσων δεν ψηφίζουν ΔΑΠ, για να αποφευχθούν διπλοψηφίες και πλαστοπροσωπίες από άλλες παρατάξεις.



ΣΗΜΕΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ



*Εκλογικοί κατάλογοι: να εξετάζουμε προσεκτικά τις διαγραφές των ψηφισάντων, τόσο στον κατάλογο έτους, όσο και στο τετράδιο. Τυχόν διαφορά μεταξύ τους ίσως δημιουργήσει προβλήματα κατά την καταμέτρηση.



*Ψηφοδέλτια: να δίνονται οπωσδήποτε ψηφοδέλτια της ΔΑΠ σε όλους τους ψηφοφόρους. Προσοχή πρέπει να επιδείξουμε σε τυχόν εσκεμμένη ακύρωση (σκισμένα ψηφοδέλτια, μελάνι, στίγματα κ.λπ.) δικών μας ψηφοδελτίων από τους εκπροσώπους άλλων παρατάξεων.



*Φάκελοι: με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να βγουν φάκελοι που χρησιμοποιούνται στην ψηφοφορία έξω από την αίθουσα.



*Σφραγίδες: εφόσον έχουμε αναλάβει να τις τυπώσουμε, πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι τους.



*Μονογραφή: επιδιώκουμε πάνω από την κάλπη να βρίσκεται εκπρόσωπος της ΔΑΠ που θα μονογράφει τους φακέλους. Αν αυτό δεν γίνει, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ πρέπει να αναλάβει το σφράγισμα των φακέλων. Επίσης -εφόσον είναι εφικτό και δεν γίνεται αντιληπτό από τις άλλες παρατάξεις- καλό είναι να αποφεύγουμε 'διακριτικά' την μονογραφή φακέλων που σίγουρα περιέχουν ψηφοδέλτιο άλλης παράταξης, ώστε αν είναι δυνατό, να ακυρωθούν στην καταμέτρηση.



*Κάλπες: συνδικαλιστής της ΔΑΠ πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεται στο σφράγισμα της κάλπης κατά την έναρξη της διαδικασίας. Ελέγχει το περιεχόμενο και πρέπει να κοιτάξει και τα τοιχώματα, για ν' αποφευχθεί τυχόν νοθεία.



*Όσοι εκπρόσωποί μας μετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές δεν χρειάζεται να ξενυχτούν κατά την περιφρούρηση χωρίς λόγο. Πρέπει να είναι ξεκούραστοι. Στη διάρκεια της διαδικασίας δεν φεύγουν καθόλου.



*Αίθουσα ψηφοφορίας: μέσα σ' αυτήν πρέπει να βρίσκονται ΜΟΝΟ όσοι εκπρόσωποι και παρατηρητές προβλέπονται στον εκλογικό κανονισμό. Να τηρούμε αυστηρά αυτό το σημείο. Φαινόμενα συγκέντρωσης συνδικαλιστών κυρίως των ΕΑΑΚ και της ΠΚΣ μέσα στην αίθουσα που γίνεται η ψηφοφορία πρέπει με κάθε τρόπο να αποφεύγονται.



*Καταμέτρηση: καλό είναι να την αναλάβει εκπρόσωπός μας, ώστε να μην σκίζονται ψηφοδέλτια κατά το άνοιγμα του φακέλου. Εννοείται ότι μπορούμε με τρόπο διακριτικό να κάνουμε κάτι τέτοιο στα ψηφοδέλτια των άλλων παρατάξεων (κυρίως της ΠΑΣΠ).



*Σε περίπτωση διακοπής της διαδικασίας (διακοπή ρεύματος, επεισόδια κ.λπ.) πρέπει οπωσδήποτε η ΔΑΠ να προφυλάξει την κάλπη, τους καταλόγους και την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Αν δεν γίνουν αυτά, σχεδόν βέβαια θα γίνει νοθεία.



*Οταν εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, ζητάμε από την Ε.Ε. να μας υπογράψει και σφραγίσει το πρακτικό της ψηφοφορίας σε δύο αντίτυπα. Από αυτά το ένα πρέπει να φτάσει στα κεντρικά και το άλλο στην ΕΦΕΕ, όπου παραδίδεται στον εκπρόσωπο της ΔΑΠ.



Γ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ



Ο οριστικός κατάλογος της ψηφοφορίας με αυτούς που ήρθαν και ψήφισαν ΔΑΠ παραδίδεται στον Υπεύθυνο Σχολής. Συνήθως ξεχνάμε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνουμε τους καταλόγους. Πρέπει να σκεφτούμε ότι εκλογές θα υπάρξουν και του χρόνου.



ΠΡΟΣΟΧΗ: η διαρροή του καταλόγου σε άσχετους, συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα (καταγγελίες, ξύλο κ.λπ.).



ΣΤΟΧΟΣ: ΚΑΜΜΙΑ ΨΗΦΟΣ ΧΑΜΕΝΗ»

πηγή:iospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου