Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αυστηρά μετρά κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο εφαρμόζει η Ιρλανδία

Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εφαρμογή μέτρων κατά της πειρατείας στο Διαδίκτυο, με βάση τα οποία θα διακόπτεται μέχρι και ένα χρόνο η σύνδεση των χρηστών που παρανομούν.


Ο μεγαλύτερος πάροχος Ίντερνετ της χώρας, Eircom, έχει ήδη αποστείλει τις πρώτες προειδοποιητικές επιστολές στους χρήστες που μοιράζονται παράνομα αρχεία μέσω Διαδικτύου. Η Ιρλανδία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει το συγκεκριμένο σύστημα, που έχει προταθεί στο παρελθόν και από τη Γαλλία.



Η Ιρλανδική Ένωση Ηχογραφημένης Μουσικής (IRMA), παρέχει στην Eircom χιλιάδες διευθύνσεις IP, από τις οποίες ο πάροχος σε πρώτη φάση θα καταλήξει στη φυσική διεύθυνση των χρηστών που παρανομούν. Η IRMA εξάλλου έχει ήδη απευθυνθεί στην εξειδικευμένη εταιρεία παρακολούθησης, Dtecnet, για τον εντοπισμό των ιστοσελίδων μέσα από τις οποίες διακινείται παράνομα περιεχόμενο.



Οι χρήστες θα λαμβάνουν αρχικά μία επιστολή, ενώ θα ακολουθεί τηλεφώνημα από τη νέα μονάδα της Eircom που θα συσταθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, ενώ πιθανόν να λαμβάνουν και προειδοποίηση στην οθόνη του υπολογιστή τους με τη μορφή pop-up. Στην περίπτωση που οι χρήστες αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις, η εταιρεία θα διακόπτει την παροχή Ίντερνετ για μία εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση νέας παρανομίας, η σύνδεση θα διακόπτεται για ένα χρόνο.



«Δεν πιστεύουμε ότι πολλοί χρήστες θα φτάσουν μέχρι την τρίτη φάση και απέχουμε αρκετά από το να εξετάσουμε οριστική διακοπή του Ίντερνετ για συγκεκριμένους χρήστες», σχολίασε ο Ντικ Ντόιλ, διευθυντής της IRMA. Ο ίδιος θεωρεί ότι η στάση της IRMA θα προκαλέσει εξελίξεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι η πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Σαφώς και δεν είναι έτσι. Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι δικαίωμα», κατέληξε.



πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου