Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Όργιο αυθαιρεσίας και καταπάτησης από μεγαλοκαρχαρίες-επιχειρηματίες στις παραλίες του Θερμαϊκού

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΚΑΠΟΙΟΙ "ΚΛΑΙΝΕ" ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΑΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Αυθαίρετες κατασκευές, χαλάσματα, σκουριασμένα υλικά και μπάζα φράζουν το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου και εμποδίζουν την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Η κατεδάφισή τους παραμένει εδώ και δεκαετίες στα χαρτιά.
Χαρακτηριστική περίπτωση καταπάτησης κοινόχρηστου αιγιαλού αποτελεί εστιατόριο δίπλα στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Αν και υπάρχει δικαστική απόφαση για σφράγισμα της επιχείρησης, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ελεάνα Ιωαννίδου, που εκπροσωπεί τους κατοίκους της παραλίας, το ζήτημα δημιουργήθηκε το 1978 όταν στην παραλία (η έκταση ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία και παραχωρήθηκε στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης) χτίστηκε αυθαίρετα ένα ταβερνάκι. «Η Πολεοδομία το 1991 γνωμοδότησε ότι το αυθαίρετο χτίστηκε πριν από το 1955, εντάσσοντάς το στην κατηγορία των κτισμάτων που εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής. Πριν από δύο χρόνια η Πολεοδομία παραχώρησε άδεια για οικοδομικές επεμβάσεις ΄΄για λόγους υγιεινής και ασφάλειας΄΄ και έτσι το ταβερνάκι μέσα σε δέκα ημέρες μετατράπηκε σε μπαρ-εστιατόριο πενταπλάσιου εμβαδού, το οποίο πήρε άδεια λειτουργίας από τον δήμο» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ιωαννίδου.

Οι κάτοικοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και το Διοικητικό Πρωτοδικείο αποφάσισε τη σφράγιση του καταστήματος. Ωστόσο, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Οι δημοτικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι επιχείρησαν επανειλημμένως να σφραγίσουν το κατάστημα χωρίς αποτέλεσμα, γεγονός που διαψεύδουν οι ιδιοκτήτες του μπαρ που επικαλούνται την προ διετίας άδεια.

Πάνω στο κύμα
Οργιο αυθαιρεσίας και καταπάτησης αιγιαλού καταγγέλλεται στην περιοχή-«φιλέτο» της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του Μεγάρου Μουσικής έως το Κυβερνείο στο Καραμπουρνάκι και τη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, σε μήκος τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων ακτογραμμής.

Νυχτερινά κέντρα και ταβέρνες χτίστηκαν πάνω στο κύμα, σε κάποια σημεία ιδιώτες έφραξαν την αμμουδιά με συρματόπλεγμα, ενώ την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία εμποδίζουν οι λογής εγκαταστάσεις συλλόγων που σχετίζονται με τη θάλασσα. Σκουπίδια, μπάζα και σάπιες βάρκες συμπληρώνουν την αποκαρδιωτική εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα χέρια των δημοτικών αρχών και της Πολεοδομίας είναι δεμένα, καθώς παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες κρίθηκαν διατηρητέα κτίρια. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, οι δημοτικές υπηρεσίες έχουν κάνει αναφορές προς την Κτηματική Εταιρεία για επτά καταστήματα στο παραθαλάσσιο μέτωπο, ζητώντας τη διοικητική αποβολή και την κατεδάφισή τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Δικαστικοί μαραθώνιοι
Σύμφωνα με τις εκθέσεις των Διευθύνσεων Πολεοδομίας, σε παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής μόλις 120 αυθαίρετα κτίσματα στη ζώνη αιγιαλού περιμένουν τις μπουλντόζες. Γι΄ αυτά έγιναν καταγγελίες και εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης, καθώς ο πραγματικός αριθμός των αυθαιρέτων παραμένει πολλαπλάσιος και άγνωστος. Στον Νομό Θεσσαλονίκης την τελευταία τριετία κατεδαφίστηκαν στη ζώνη αιγιαλού 50 κτίσματα και αυτό γιατί τελεσιδίκησαν οι δικαστικές αποφάσεις, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει έως και 10 χρόνια όπως εξηγούν δήμαρχοι.
πηγή:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου