Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Kατάληψη σε πλατφόρμα γεώτρησης στην Αρκτική!

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τους ακτιβιστές μας να κατέβουν από την πλατφόρμα γεώτρησης της Cairn Energy στην Αρκτική θάλασσα, μετά από περισσότερες από 40 ώρες παραμονής και τελικά να συλληφθούν από τις δανέζικες δυνάμεις.
Λίγο πριν από τον τερματισμό της δράσης, ο Σιμ ΜακΚένα, ένας από τους ακτιβιστές μας, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου: 
«Καταφέραμε να σταματήσουμε τις διαδικασίες γεώτρησης για δύο ημέρες, αλλά στο τέλος νικηθήκαμε από τις Αρκτικές καιρικές συνθήκες. Χθες βράδυ το κρύο ήταν πολύ τσουχτερό, η θάλασσα κάτω από τα πόδια μας κυματώδης και οι άνεμοι ιδιαίτερα δυνατοί. Ήρθε η ώρα να κατεβούμε, αλλά είμαστε περήφανοι που σταματήσαμε αυτήν την τρελή κούρσα για το πετρέλαιο της Αρκτικής, έστω και για μια-δυο ημέρες.»
«Αυτό το πανέμορφο αρκτικό οικοσύστημα κινδυνεύει να καταστραφεί από μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα. Οι πάγοι που λιώνουν είναι μία θλιβερή υπενθύμιση ότι χρειάζεται  να σταματήσουμε να καίμε πετρέλαιο και αντί αυτού να επενδύσουμε στις καθαρές ενεργειακές λύσεις.»   
 
«Δεν είμαι σίγουρος για το τι θα συμβεί σε εμάς τώρα, αλλά όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε θα επανέλθουμε στις επάλξεις για να φωνάξουμε για ένα κόσμο ‘πέρα από το πετρέλαιο’, τόσο καλύτερα. Είναι καιρός οι πολίτες να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές, να απαγορεύσουν τις επικίνδυνες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη και να επενδύσουν στις καθαρές ενεργειακές λύσεις που θα προστατέψουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα από εταιρείες-καουμπόηδες τύπου Cairn Energy.»

Οι τέσσερις ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν την Τρίτη τα ξημερώματα να ξεφύγουν από τα προστατευτικά μέτρα του Δανέζικου Ναυτικού και να σκαρφαλώσουν στην πλατφόρμα γεώτρησης της Cairn Energy, όπου και παρέμειναν κυριολεκτικά κρεμασμένοι στον αέρα για περισσότερο από 40 ώρες.
Τυχόν ατύχημα στις διαδικασίες εξόρυξης στην Αρκτική θα αποβεί μοιραίο για την περιοχή, καθώς οι προσπάθειες περιορισμού της διαρροής είναι καταδικασμένες σε αποτυχία εξαιτίας του θαλάσσιου πάγου που καλύπτει την περιοχή 9 μήνες κάθε χρόνο.
πηγή:greenpeace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου