Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Με πρωταγωνιστή το Συντριβάνι

ο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στη δράση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες» με την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους «Συντριβάνι, ο ήχος του νερού». Η ταινία προβάλλεται στο χώρο της Ροτόντας στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου (10.00 έως 19.00).
Το Συντριβάνι, μνημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο όπου βρισκόταν η κασσανδρεωτική πύλη. Ηταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ προς τους Θεσσαλονικείς στο πλαίσιο έργων «εξωραϊσμού» της πόλης.
Εργο από λευκό μάρμαρο, με στοιχεία ύστερου μπαρόκ, δεν είχε μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικό: πρόσφερε νερό για τους διαβάτες και τα ζώα. Τη δεκαετία του ’50 το Συντριβάνι, που είχε στο μεταξύ στερέψει, απομακρύνθηκε στη διάρκεια έργων. Αναστηλώθηκε με βάση το αυθεντικό σωζόμενο υλικό το 1977 από το δήμο Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ «Συντριβάνι, ο ήχος του νερού», διάρκειας 8 λεπτών, γυρίστηκε σε σενάριο-σκηνοθεσία Eλένης Στούμπου-Κατσαμούρη, ενώ την οργάνωση παραγωγής είχε η αρχαιολόγος Bασιλική Μισαηλίδου -Δεσποτίδου.
πηγή:agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου