Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ο Τσάβες άνοιξε λογαριασμό στο Twitter, ας τον κανουμε follow

Δεν έχει όμως facebook...!
Η Μπολιβαριανή επανάσταση μεταφέρεται τώρα για τα καλά και στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες άρχισε να «τιτιβίζει» πια και μέσω της υπηρεσίας microblogging Twitter, όπου άνοιξε λογαριασμό με στόχο, όπως είπε, να έχει τη δική του φωνή και να αντιπαρατεθεί άμεσα στους επικριτές, οι οποίοι τα έχουν βάλει με τη σοσιαλιστική κυβέρνησή του μέσω του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου.

Το πρόβλημα πάντως για τον «φωνακλά» πρόεδρο, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, είναι κατά πόσο θα πετύχει να αυτοπεριορίσει τον χειμαρρώδη λόγο του και να τον «χωρέσει» στα σύντομα μηνύματα των 140 μόλις χαρακτήρων του Twitter.



Ο λογαριασμός @chavezcandanga ανακοινώθηκε από το στενό συνεργάτη του υπουργό Τσάβες Ντιοστάντο Καμπέλο, που είναι επικεφαλής της εποπτικής αρχής των τηλεπικοινωνιών στην χώρα, ο οποίος επίσης διατηρεί το δικό του λογαριασμό @dcabellor στο Twitter.



«Σύντροφοι, ο @chavezcandanga δημιουργήθηκε και σύντομα θα έχουμε μηνύματα από τον Κομαντάντε μας», ανέφερε το μήνυμα του Καμπέλο. Σε μερικές χώρες, η λέξη "candanga" (που συνοδεύει το όνομα του Τσάβες στο Twitter) μεταφράζεται ως «διάβολος», αλλά στη Βενεζουέλα συνήθως χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποιον που έχει ισχυρή θέληση, είναι επαναστατικός τύπος και ταραχοποιός.



Η σελίδα @chavezcandanga είχε ήδη περίπου 12.500 συνδεμένους «οπαδούς», πριν καν ο Τσάβες να στείλει το πρώτο του μήνυμα. Ο Καμπέλο δήλωσε ότι η κυβέρνηση μεταφέρει πλέον την ιδεολογική μάχη στα κοινωνικά δίκτυα και όλοι οι υπουργοί και τα σημαντικά στελέχη του κόμματός του Τσάβες καλούνται πια να αποκτήσουν το δικό τους λογαριασμό στο Twitter.



«Η αντιπολίτευση νομίζει ότι κατέχει τα κοινωνικά δίκτυα. Νομίζουν ότι το Facebook και το Twitter είναι δικά τους. Μεταφέρουμε την μάχη και σε αυτόν τον τομέα –είμαστε επτά εκατομμύρια μαχητές που θα καταλάβουμε το Twitter», δήλωσε ο Καμπέλο.



Η Βενεζουέλα έχει γνωρίσει τρομακτική αύξηση στην χρήση του Twitter, με πάνω από 200.000 ενεργούς λογαριασμούς (αύξηση πάνω από 1.000% το 2009), με αποτέλεσμα η χώρα να έχει πλέον μια από τις υψηλότερες αναλογίες χρηστών ανά κεφαλή στη Ν.Αμερική.



Η αντιπολίτευση της χώρας χρησιμοποιεί το Twitter και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα ως εναλλακτικό «κανάλι» για την προβολή των απόψεών της (συχνά με χιουμοριστικό τρόπο) και τη διοργάνωση διαδηλώσεων ή άλλων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, με δεδομένη την κυριαρχία του Τσάβες στα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), που συχνά προβάλλουν αυτούσιους τους μακροσκελείς λόγους του προέδρου.



Αρκετές φορές φέτος, ο Τσάβες κάλεσε τους οπαδούς του να χρησιμοποιήσουν μαζικά τα κοινωνικά δίκτυα για να αντιπαρατεθούν στην αντιπολίτευση. «Το Ίντερνετ αποτελεί μια μάχη χαρακωμάτων, επειδή μεταφέρει ένα ρεύμα συνωμοσίας», δήλωσε πρόσφατα ο Τσάβες.



Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Τσάβες προτίθεται να «φιμώσει» το Web και θεωρούν ως σχετική ένδειξη το σχέδιο του να διοχετευτεί μελλοντικά όλη η διαδικτυακή κίνηση μέσω της κρατικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών. Ο Τσάβες αρνείται ότι σκοπεύει να κάνει κάτι τέτοιο, αν και στο παρελθόν είχε πει ότι «το διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι ελεύθερο».



Από την πλευρά του, επισημαίνει ότι, επί της εποχής του (11 χρόνια στην εξουσία), η χρήση του Ίντερνετ στη Βενεζουέλα έχει σημειώσει τρομακτική ανάπτυξη, ιδίως μεταξύ των μη προνομιούχων στρωμάτων του πληθυσμού. Πάντως, προς το παρόν, μόνο το 30% των 27 εκατ. κατοίκων της χώρας έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο.



πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου