Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

O Παπανδρέου έφερε την παρέα του από το γυμναστήριο να κυβερνήσει τη χώρα

Δυστυχώς επιβεβαιώνονται τα χειρότερα. Η κρίση εξελίσσεται κατά τρόπο δυναμικό, οι αγορές γίνονται ολοένα και πιο επιθετικές, οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν τις υποβαθμίσεις, η κερδοσκοπία νιώθει ότι κερδίζει και η λύση που αναζητείται εναγωνίως από εμάς ορίζεται από ασφυκτικές προθεσμίες και εξαρτάται από πολιτικές διαδικασίες χωρίς βέβαιη κατάληξη.


Ολα, αυτή την ώρα, παίζονται μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών, Φραγκφούρτης και Βερολίνου, όπου σήμερα θα καταβληθεί προσπάθεια να συμφωνηθούν τα μέτρα και να ξεκαθαρισθεί η υπόθεση της βοήθειας, ώστε να ελεγxθεί κατά το δυνατόν το κερδοσκοπικό παίγνιο που εδώ και μήνες ανατροφοδοτείται συνεχώς.



Από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου και εντεύθεν, από τότε που αποκαλύφθηκε το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα, εξελίσσεται μια ατέλειωτη ακολουθία κερδοσκοπικών πιέσεων και κυβερνητικών πράξεων, στην οποία η πρωτοβουλία διατηρείται σταθερά από τον κύκλο των αγορών. Η κυβέρνηση σε όλο αυτό το διάστημα δεν κατάφερε ποτέ να προσπεράσει, να υπερβεί και να ακυρώσει τα εφευρήματα και τα επιχειρήματα των αγορών. Τα όποια μέτρα είτε λαμβάνονταν καθυστερημένα είτε επιβάλλονταν με το ζόρι, εξαιτίας της κερδοσκοπικής πίεσης. Πάντoτε μάλιστα προσέφεραν ευκαιρίες αμφισβητήσεων και δημιουργούσαν την εντύπωση της καθυστερημένης και νωχελικής αντίδρασης.



Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημερινό σημείο μηδέν, το οποίο ή θα υπερβούμε ή θα βυθίσει τη χώρα σε δεκαετή καθυστέρηση και υποχώρηση. Οπως και αν έχει, η εξάμηνη πικρή εμπειρία με τις αγορές κατέδειξε ότι το κυβερνητικό σχήμα πάσχει. Δεν ανέπτυξε πρόνοιες, ούτε μηχανισμούς επαρκούς παρακολούθησης των συνθηκών και το χειρότερο είναι ότι ακόμη και όταν διαπίστωσε το πρόβλημα δεν έκανε τίποτε προκειμένου να αναπληρώσει το κενό. Οι περισσότεροι έχουν να λένε γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν αξιοποίησε το πλούσιο ελληνικό δυναμικό προκειμένου να συγκροτήσει έναν ισχυρό μηχανισμό αποκάλυψης, πρόβλεψης και αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών πιέσεων. Και ακόμη γιατί δεν έφερε κοντά του έμπειρα πολιτικά στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στις συνθήκες της κρίσης και ξέμεινε με την παρέα του στο Γυμναστήριο, που ούτε γνώριζε ούτε μπορούσε να ανταποκριθεί σε τόσο σύνθετο περιβάλλον. Εστω τώρα, ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κηρύξει γενική επιστράτευση. Να καλέσει τους καλύτερους και τους πιο χρήσιμους αν θέλει να διαμορφώσει συνθήκες διάσωσης της χώρας.




πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου