Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Aντιυπερτασικό φάρμακο υπέυθυνο για καρκίνους σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Χάπια που λαμβάνονται ευρέως για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων είναι δυνατόν να αυξήσουν σε μικρό ποσοστό τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet Οncology». Αναλύοντας τα δεδομένα πέντε προηγούμενων ερευνών σε περίπου 60.000 ασθενείς, οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι αυτής της κατηγορίας τα φάρμακα- αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτασίνης- ίσως ευθύνονται για ένα επιπλέον κρούσμα καρκίνου ανά 105 ασθενείς που τα παίρνουν για χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα, για τον οποίο ο κίνδυνος εμφάνισης είναι στατιστικά μεγαλύτερος.

Περίπου το 85% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην έρευνα για τα χάπια της πίεσης έπαιρναν την ουσία τελμισαρτάνη μέσω του φαρμάκου Μicardis της φαρμακευτικής εταιρείας Βoehringer Ιngelheim Corp., η οποία αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της μελέτης και υποστήριξε πως για το εν λόγω φάρμακο έχουν διεξαχθεί οι πιο εμπεριστατωμένες έρευνες παγκοσμίως.

Και άλλοι παράγοντες
«Ο κίνδυνος σε ατομικό επίπεδο δεν είναι μεγάλος, όμως εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρκίνου», είπε ο δρ Ιλκε Σιπάχι, επικεφαλής της έρευνας. Διευκρίνισε όμως πως για να εξαχθούν οριστικά αποτελέσματα θα πρέπει να μελετηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία των ασθενών, αν είναι καπνιστές και η διάρκεια λήψης του φαρμάκου.
«Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν αλλάξουν φαρμακευτική αγωγή», συμβουλεύει ο δρ Σιπάχι, καθώς ο κίνδυνος εμφράγματος ενδέχεται να είναι πιο σοβαρός. Επιπλέον, δεν προέκυψε από την έρευνα αν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώνεται με τη διακοπή λήψης των φαρμάκων. Δεν είναι σαφές γιατί οι αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτασίνης μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά σύμφωνα με μελέτες σε ζώα ίσως τα φάρμακα αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Ενοχοποιούνται όλα;
Ο Μάικλ Θαν, επίτιμος αντιπρόεδρος Επιδημιολογίας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, επεσήμανε πως μέσω της συγκεκριμένης έρευνας γίνεται κατανοητό πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι εν δυνάμει αρνητικές επιδράσεις των φαρμάκων, εφόσον αυτά ήδη κυκλοφορούν στην αγορά. Ο Θανπου δεν συμμετείχε στην έρευναυποστήριξε επίσης πως είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν ένα νέο φάρμακο μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου, καθώς μπορεί να περάσουν δεκαετίες έως ότου παρουσιαστεί η νόσος. Τέλος, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστεί αν η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου συνδέεται με ένα συγκεκριμένο φάρμακο- όπως είναι το Μicardis- ή αν ενοχοποιούνται όλα όσα ανήκουν στην ίδια κατηγορία.
πηγή:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου