Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης ο αποκλεισμός της Γάζας, κατά τον Ερυθρό Σταυρό

Ως παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης χαρακτηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και ζητεί την άρση του.
Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (ICRC) τόνισε σήμερα πως ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης και ζήτησε την άρση του.


Συνάμα, η ουδέτερη ανθρωπιστική οργάνωση κάλεσε τους μαχητές από το ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που κρατούν όμηρο τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε προ διετίας σε διασυνοριακή επιδρομή, να επιτρέψουν στην οικογένειά του να έχει τακτικές επαφές μαζί του, σύμφωνα προς τους διεθνείς νόμους.


«Το σύνολο του πληθυσμού στη Γάζα τιμωρείται για πράξεις των οποίων δεν φέρει την ευθύνη. Συνεπώς, ο αποκλεισμός αποτελεί μία συλλογική τιμωρία, η οποία εφαρμόζεται κατά πλήρη παράβαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ προς τους διεθνείς ανθρωπιστικούς νόμους», τονίζει στην πεντασέλιδη έκθεσή της η ICRC.


Είναι η πρώτη φορά που ο Ε.Σ. τονίζει απερίφραστα πως ο ισραηλινός αποκλεισμός συνιστά παραβίαση της διεθνούς ανθρωπιστικής νομοθεσίες που περιέχεται στη Συνθήκη της Γενεύης, προσθέτει εκπρόσωπός του. Συν τοις άλλοις, η Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης του 1949, που έχει εγκριθεί και υπογραφεί από το Ισραήλ, απαγορεύει ρητά τη συλλογική τιμωρία αμάχου πληθυσμού.


Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή στρατιωτικού υλικού για προφανείς λόγους ασφαλείας, εντούτοις ο σκοπός του αποκλεισμού είναι δυσανάλογος, καθώς περιλαμβάνει και υλικά πρώτης ανάγκης, τονίζει ο ICRC.


«Καλούμε το Ισραήλ να θέσει τέλος σε αυτόν τον αποκλεισμό και ζητούμε από όσους έχουν επιρροή στην κατάσταση, περιλαμβανομένης και της Χαμάς, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας», προσθέτει η Μπεατρίς Μέγκεβαντ-Ρόγκο, επικεφαλής των επιχειρήσεων του Ε.Σ στη Μέση Ανατολή.


Ο Οργανισμός τονίζει επίσης πως, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων, η Χαμάς έχει επανειλημμένως αρνηθεί στην οικογένεια του στρατιώτη Σαλίτ να τον επισκεφθεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου