Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις η Google

Η Google «είναι σχεδόν βέβαιο» ότι θα έρθει αντιμέτωπη με ποινικές διώξεις για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από ασύρματα οικιακά δίκτυα, σύμφωνα με τον Privacy International, διεθνή οργανισμό προστασίας ιδιωτικότητας.
Η εταιρεία που έχει γίνει γνωστή για τη διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης, ελέγχεται για τη συλλογή δεδομένων στη διάρκεια του προγράμματος StreetView, όταν αυτοκίνητα με κάμερες κυκλοφορούσαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων καταγράφοντας εικόνες οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν σε γεωγραφικές υπηρεσίες της Google.

Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικές εβδομάδες η αμερικανική εταιρεία παραδέχτηκε το λάθος της, ο οργανισμός εμφανίζεται πεισμένος ότι πρόκειται για ενέργεια που χαρακτηρίζει «εγκληματική». «Ο ανεξάρτητος έλεγχος της Google δείχνει ότι το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε ξεχώριζε εσκεμμένα στοιχεία επικοινωνιών τα οποία συστηματικά κατέγραφε σε δίσκους αποθήκευσης δεδομένων», αναφέρει η Privacy International.

Μια τέτοια ενέργεια θα φέρει τη Google αντιμέτωπη με τις διωκτικές αρχές και τη νομοθεσία σε περισσότερες από τριάντα χώρες στις οποίες εφαρμόστηκε το σύστημα.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Γερμανία θα ασκήσει διώξεις, εξαιτίας της ύπαρξης πρόθεσης» σχολίασε ο Σάιμον Ντέιβις, επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. Μάλιστα, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι η Google συγκέντρωνε προσωπικά δεδομένα μέσω του Street View, ο Γερμανός Επίτροπος Πληροφοριών ζήτησε άμεσα από την εταιρεία να παραδώσει τα στοιχεία αυτά ώστε να ελεγχθεί η φύση των δεδομένων που συλλέχθησαν.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου