Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2010

H Σαουδική Αραβία ανοίγει τον εναέριο χώρο της για το Ισραήλ!

Υιοθετώντας την αρχή «ο εχθρός του εχθρού µου είναι φίλος µου», η Σαουδική Αραβία συµφώνησε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ, επιτρέποντάς του να χρησιµοποιήσει έναν στενό αεροδιάδροµο στα βόρεια, για ενδεχόµενη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Διεξήγαγε µάλιστα και δοκιµές πρόσκαιρης απενεργοποίησης της αεράµυνάς της.

Την πληροφορία αποκαλύπτουν στους «Τimes» στρατιωτικές πηγές από την περιοχή του Κόλπου: «Οι Σαουδάραβες έδωσαν την άδειά τους στους Ισραηλινούς να περάσουν από τον εναέριο χώρο τους ενόσω οι ίδιοι θα κάνουν πως δεν βλέπουν. Εχουν ήδη κάνει δοκιµές ώστε να διασφαλίσουν πως τα δικά τους πολεµικά αεροσκάφη δεν θα απογειωθούν για αναχαίτιση και κανένα δεν θα καταρριφθεί. Ολα αυτά έχουν γίνει µε τη σύµφωνη γνώµη του Στέιτ Ντιπάρτµεντ», δήλωσε αµερικανός αξιωµατούχος. «Ολοι το γνωρίζουµε αυτό. Θα τους αφήσουµε [τους Ισραηλινούς] να περάσουν και δεν θα δούµε τίποτα», επιβεβαίωσε σαουδάραβας αξιωµατούχος.

Πρόκειται αναµφισβήτητα για µια παράξενη συµµαχία. Η Σαουδική Αραβία ουδέποτε υπήρξε φειδωλή στην κριτική της έναντι του Ισραήλ για τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζει τους Παλαιστινίους. Ο βασιλιάς Αµπντάλα καθιστά σαφές σε όλους τους αξιωµατούχους που επισκέπτονται τη χώρα πως θεωρεί τη λύση του ισραηλινοπαλαιστινιακού ζητήµατος κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα και υψίστης σηµασίας για τη χώρα του. Η προσοχή της Σαουδικής Αραβίας, όµως, καθώς και των άλλων αραβικών κρατών, µετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς Ανατολάς. Κι εκεί βλέπουν το Ιράν, µια πολύ διαφορετική απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, έναν εν δυνάµει πολύ µεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο τέταρτος γύρος κυρώσεων που επέβαλε την περασµένη εβδοµάδα το Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπληξε µεν την αξιοπιστία του Ιράν στο εξωτερικό, αφήνει εντούτοις ανεπηρέαστη την κυρίαρχη στη χώρα βιοµηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αν η Τεχεράνη θελήσει να επιταχύνει το πυρηνικό της πρόγραµµα συνεχίζοντας τον εµπλουτισµό ουρανίου, ειδικοί πιστεύουν πως θα µπορούσε να έχει στα χέρια της µια πυρηνική βόµβα µέχρι τα τέλη του επόµενου έτους. Μία ιρανική βόµβα, φοβούνται τα αραβικά κράτη, θα µεταφραζόταν σε άνοδο του σκληροπυρηνικού σιιτικού ισλάµ, του κυρίαρχου δόγµατος στο Ιράν: οι σιίτες, που αποτελούν ήδη ισχυρή δύναµη στο Ιράκ και τον Λίβανο, έχουν αρκετά µεγάλες κοινότητες τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν.

Τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια στο στόχαστρο

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΘΑ ήταν οι βασικοί στόχοι µιας αεροπορικής επίθεσης στο Ιράν:

οι εγκαταστάσεις εµπλουτισµού ουρανίου στη Νατάντζ και την Κοµ, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Ισφαχάν, και ο αντιδραστήρας βαρέος ύδατος στο Αράκ. Στους δευτερεύοντες στόχους, περιλαµβάνεται ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος στο Μπουσέρ, που θα µπορούσε όταν ολοκληρωθεί να παράγει πλουτώνιο κατάλληλο για την κατασκευή όπλων. Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται έως και 2.500 χιλιόµετρα µακριά από το Ισραήλ. Ενας ανοιχτός διάδροµος πάνω από τη Βόρεια Σαουδική Αραβία θα µείωνε την απόσταση, αν και τα ισραηλινά βοµβαρδιστικά θα χρειάζονταν να ανεφοδιαστούν στον αέρα. Ακόµα βολικότερο για το Ισραήλ, βέβαια, θα ήταν να στείλει στο Ιράν τα βοµβαρδιστικά του µέσω Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και Ιράκ.

Για να χρησιµοποιήσει όµως το Ιράκ θα χρειαζόταν, αν µη τι άλλο, να συµφωνήσει σιωπηρά η Ουάσιγκτον στην επίθεση. Και προς το παρόν, η κυβέρνηση Οµπάµα αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή της.

Εναλλακτικά σενάρια

Σύµφωνα πάντως µε τους «Νew Υork Τimes», η κυβέρνηση Οµπάµα έχει προετοιµάσει συνολικά τέσσερα εναλλακτικά σχέδια για την (πολύ πιθανή) περίπτωση να µην καταφέρουν οι νέες κυρώσεις να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε χθες τις πληροφορίες ότι δέχθηκε να ανοίξει τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ για µια επίθεση κατά της Τεχεράνης.
πηγή:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου