Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επιθετική υποβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s

Στην κατηγορία υψηλού κινδύνου «Χτύπημα κάτω από τη μέση», λέει η ΤτΕ

Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων κατά τέσσερις βαθμίδες, σε Ba1 από A3, προχώρησε η Moody's, κατατάσσοντας πλέον και αυτή (όπως και η Standard & Poor's) τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπιδιών». Tην ίδια στιγμή η Fitch ανακοίνωσε ότι δεν θα προβεί σε υποβάθμιση των ελληνικών τίτλων.

Η Moody's εκτιμά ότι υπάρχουν αβεβαιότητες στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και μικρός -αλλά πάντως υπαρκτός- κίνδυνος χρεοκοπίας, της τάξης του 7%.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση. «Η υποβάθμιση κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες ούτε τις προοπτικές», σημείωσε το υπουργείο Οικονομικών. Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος χαρακτήρισαν την απόφαση του διεθνούς οίκου ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» και παντελώς αδικαιολόγητη, ενώ σημείωναν ότι η υπόβαθμιση δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση. Το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και έφτασε στις 740 μονάδες.
πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου