Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Η ανεργία, ένας από τους χειρότερους εφιάλτες, είναι εδώ..

Με την ανεργία σε ορισμένες περιοχές να αγγίζει το 40%, τη «μαύρη» απασχόληση να πλήττει ολοένα και περισσότερους εργαζομένους και τα λουκέτα να «πέφτουν βροχή» ακόμη και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, η Βόρεια Ελλάδα εκπέμπει σήμα κινδύνου.




Στη Θεσσαλονίκη η ανεργία «καλπάζει» και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, περίπου 100.000 άτομα συνωστίζονται στις ουρές του ΟΑΕΔ αναζητώντας μία απασχόληση. «Η ανεργία έχει... χτυπήσει κόκκινο στην περιοχή μας. Τα ποσοστά αγγίζουν το 20% και ειδικότερα στους νέους εκτινάσσονται στο 35%», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στον τελευταίο χρόνο η ανεργία έχει αυξηθεί κατά 4%. Μαζί της, όμως, αυξήθηκε και η ανασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους υποχωρούν απέναντι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. «Η μεγάλη πληγή παραμένει η ''μαύρη'' απασχόληση, η οποία, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, αγγίζει το 60%», σημειώνει. «Οι επενδύσεις είναι παγωμένες και δεν κινείται τίποτε στην αγορά», εξηγεί ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Μαγόπουλος, συμπληρώνοντας πως η μείωση του τζίρου ειδικά στις βιοτεχνίες ένδυσης και υπόδυσης κυμαίνεται στο 40%.



Χαλκιδική



Το «δυνατό χαρτί» της Χαλκιδικής, ο τουρισμός, έχει δεχτεί το πιο ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση, συμπαρασύροντας όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Εξι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται «στον αέρα», καθώς η προθεσμία για την επαναπρόσληψή τους εξέπνευσε χτες χωρίς να υπάρξει κάποια αντίδραση από τους εργοδότες. «Οι ξενοδόχοι αρνούνται να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία και επιμένουν να απασχολούν προσωπικό με καθεστώς ανασφάλειας ή ''μαθητείας''», δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας, προαναγγέλλοντας τετράωρη στάση εργασίας στις 16 Ιουνίου. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στην αγορά του νομού. «Για πρώτη φορά φέτος το Επαγγελματικό Επιμελητήριο καταγράφει περισσότερες διαγραφές παρά εγγραφές νέων επιχειρήσεων», εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γκιλής, τονίζοντας πως η μείωση του τζίρου αγγίζει το 40%.

πηγή:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου