Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Υπάρχει γυναικεία «φυσική επιλογή» για το ανδρικό σπέρμα;

Όταν μέχρι τώρα οι άνδρες υποστήριζαν πως στην επιλογή συντρόφου τα ηνία έχουν οι γυναίκες, δεν φαντάζονταν ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν μέχρι και από ποιο σπέρμα θα γονιμοποιηθούν. Μια νέα αυστραλιανή έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας ενδέχεται να απορρίπτει σπέρματα τα οποία εκτιμά ότι δεν είναι αρκετά ποιοτικά, ώστε να γονιμοποιηθούν.
Η διαπίστωση αυτή έγινε έπειτα από έρευνα του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, υπό τη Sarah Robertson, η οποία διατείνεται ότι οι γυναίκες έχουν ένα έμφυτο σύστημα ελέγχου το οποίο αποφασίζει αν ο υποψήφιος σύντροφος έχει την ποιότητα που να δικαιολογεί την επένδυση από τη γυναίκα της αναπαραγωγικής της ενέργειας.

«Μέρος όλης αυτής της διαδικασίας είναι, επίσης, το γυναικείο σύστημα να εκτιμήσει αν η χρονική στιγμή είναι η ενδεδειγμένη και αν ο συγκεκριμένος σύντροφος είναι ο κατάλληλος για να συλλάβει. Μερικές γυναίκες έχουν πιο τελειοποιημένο αυτό το σύστημα επιλογής» δήλωσε η Dr. Robertson.

Τα πειράματα της έρευνας διεξήχθησαν κυρίως σε ποντίκια και χοίρους, ενώ ισχυρές είναι οι ενδείξεις ότι παρόμοιες αρχές διέπουν και το ανθρώπινο γυναικείο σώμα.

Η Dr. Robertson τονίζει πως η ανακάλυψη έχει μεγάλη βαρύτητα και από την άποψη ότι το γυναικείο σώμα έχει την ικανότητα να αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να συλλάβει.

«Εκτιμούμε ότι είναι ένας τρόπος που έχει αναπτύξει το βιολογικό σύστημα, προκειμένου να αποφύγει εγκυμοσύνες με γενετικά κατεστραμμένο σπέρμα. Εξάλλου, ενδέχεται να είναι ένας τρόπος το γυναικείο σύστημα να αποτρέψει μια εγκυμοσύνη, όπου οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, όπως για παράδειγμα όταν η γυναίκα είναι σε περίοδο μεγάλου στρες, όταν υπάρχει κάποιο είδος κρίσης, όπως πείνα κ.λπ.» προσθέτει η Dr. Robertson.

Η ίδια, εντούτοις, τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να έλθουν στην επιφάνεια κι άλλα στοιχεία. Σ' αυτό το στάδιο ζητούνται εθελόντριες 18-40 ετών που να βρίσκονται σε σταθερή, ενεργή σεξουαλικά σχέση.
πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου