Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ή GOOGLE VS CHINA

Η Google χάνει και την αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα.
Η διαμάχη Google – Κίνας μπορεί να κοστίσει στην αμερικανική εταιρεία πολλά περισσότερα από την πρόσβαση των χρηστών στη μηχανή αναζήτησης της. Η Google μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει και τις προσπάθειες κυριαρχίας της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και οι κατασκευαστές συσκευών φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη τους στη Google, μετά την αναδρομολόγηση της μηχανής αναζήτησης στο Χόνγκ Κόνγκ την περασμένη εβδομάδα, θέλοντας έτσι να αποφύγει τους μηχανισμούς λογοκρισίας του Ίντερνετ που επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση.
Η Κίνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη αγορά κινητής τηλεφωνίας του κόσμου, με περισσότερους από 75ο εκατομμύρια συνδρομητές, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν τις συσκευές τους για να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ειδικοί θεωρούν ότι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, οι China Mobile και China Unicom, θα δεχθούν έντονες πιέσεις για να κόψουν τους δεσμούς με την αμερικανική εταιρεία.
«Για τις κρατικές εταιρείες θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η διακοπή οποιασδήποτε σχέσης με τη Google. Για τις ιδιωτικές από την άλλη είναι πρακτική απόφαση», επεσήμανε ο Έρικ Ουέν, επικεφαλής της εταιρείας αναλύσεων Mirae Asset Securities στο Χόνγκ Κόνγκ. «Αν το Google.com.hk είναι ασταθές ή κλείσει, η λογική τους επιλογή είναι να σταματήσουν τη συνεργασία μαζί της».
Ήδη, οι εξελίξεις δε φαίνεται να ευνοούν τη Google. Η εταιρεία δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι οι υπηρεσίες κινητής που προσφέρει έχουν «μερικώς διακοπεί» στην ηπειρωτική Κίνας, αν και δεν ήταν σαφές κατά πόσο αυτό οφειλόταν σε κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης ή αν ήταν κάποιο σφάλμα της υπηρεσίας.
Η China Mobile, μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με 533 εκατομμύρια συνδρομητές, χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης της Google στην κεντρική σελίδα όσων έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ από το κινητό τους. Η China Unicom, η δεύτερη μεγαλύτερη, αποφάσισε να αφαιρέσει τη μηχανή αναζήτησης της Google από τις νέες συσκευές που θα διαθέτει για τους συνδρομητές της, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της εταιρείας, Λου Γιμίν, στους Financial Times.
Εκπρόσωπος της Unicom δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απευθείας συνεργασία με τη Google σε υπηρεσίες αναζήτησης και ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων θα διαλέξουν από μόνοι τους τον πάροχο μηχανής αναζήτησης για τα προϊόντα τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Unicom θα επιλέξει τον συνεργάτη της με βάση την ισχύουσα κινεζική νομοθεσία, υποδηλώνοντας σαφώς ότι αποκλείεται η περίπτωση μιας μηχανής αναζήτησης που δεν εφαρμόζει λογοκρισία στα αποτελέσματα της.
Αναλυτές θεωρούν ότι τελικά, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα δεν έχουν άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση με τις επιταγές της κυβέρνησης. Μάλιστα, ακόμη και οι κατασκευαστές συσκευών θα φτάσουν να αφαιρέσουν τη μηχανή αναζήτησης της Google από το λογισμικό Android με το οποίο διαθέτουν τις συσκευές τους στη χώρα, ώστε να μην αποκλειστούν από την τεράστια αγορά.
Έτσι, ακόμη και αν το Android δεν πάψει να υφίσταται ως λειτουργικό για κάποια κινητά τηλέφωνα στην Κίνα, η απουσία μηχανής αναζήτησης σίγουρα αφαιρεί τις συσκευές αυτές από τις πρώτες επιλογές των καταναλωτών.
Όπως επισημαίνει πάντως ο Σον Ρέιν, διευθυντής της China Market Research, κερδισμένος από αυτή την ιστορία θα μπορούσε να είναι η Microsoft και η μηχανή αναζήτησης Bing, που διαθέτει ήδη κινεζική έκδοση. «Πολλοί είναι οι κατασκευαστές συσκευών που εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντικαταστήσουν τη Google με τη Bing», σημείωσε.

πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Σχόλιο του nazw: Έχουμε λοιπόν από τη μία τη google η οποία προσπαθεί να διασφαλίσει τα συμφέροντά της  και καταγγέλει τη λογοκρισία και την ανελευθερία της αγοράς στην Κίνα. Σωστά.. Αλλά εμείς αναρωτιόμαστε πόσο δημοκρατικό θα ήταν να ελέγχει μία εταιρία την παγκόσμια ροή πληροφοριών και να είναι μονοπώλιο όπως συμβαίνει σήμερα με τη google; Από την άλλη η Κίνα ας δει τα δικά της κρατικά μονοπώλια με τον κρατικό νεοκαπιταλισμό που εφαρμόζει και που φιλοδοξεί και αυτή να τα κάνει παγκόσμια..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου