Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Ετοιμάζεται «Στόλος της Ανεξαρτησίας» για τη Δυτική Σαχάρα

Αλληλέγγυοι στον αγώνα των Σαχαραουί, κυρίως από την Ισπανία ετοιμάζονται να μιμηθούν τους αλληλέγγυους στον παλαιστινιακό λαό, στέλνοντας έναν «Στόλο της Ανεξαρτησίας» αντίστοιχο του «Στόλου της Ελευθερίας» που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας τον περασμένο Μάιο και δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση του ισραηλινού ναυτικού. «Σκοπός μας δεν είναι να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά να γκρεμίσουμε το φράγμα της πληροφόρησης που υφίστανται οι κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Σαχάρας και να εκθέσουμε την απραξία της αποστολής του ΟΗΕ (MINURSO) στην περιοχή», δήλωσε η Ισμπέλ Γκαλεότε, εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Δυτική Σαχάρα». Οι ακτιβιστές προτίθενται να ξεκινήσουν από τα Κανάρια Νησιά και να καταπλεύσουν στο λιμάνι του Ααϊούν, με σκοπό να αποβιβαστούν και να πραγματοποιήσουν διαδήλωση. «Είμαστε στις αρχικές φάσεις του σχεδίου αλλά ήδη λαμβάνουμε πολυάριθμες αιτήσεις από πολίτες και ΜΜΕ για συμμετοχή στον στόλο». Μέχρις στιγμής 15 οργανώσεις έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους. Οι ημερομηνίες δεν έχουν κλείσει, αλλά οι οργανωτές υπολογίζουν ότι το εγχείρημα θα λάβει χώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Οι ακτιβιστές συνειδητοποιούν τους κινδύνους τους οποίους διατρέχουν, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία 9 Τούρκων ακτιβιστών από τους Ισραηλινούς κομάντο. «Όμως αυτή η ζώνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να είναι ελεύθερη για την κυκλοφορία παρατηρητών και ΜΜΕ», λέει η Γκαλεότε.


Σύμφωνα με την ημερήσια μαροκινή εφημερίδα Le soir echos ο Σύλλογος Μαροκινής Σαχάρας έχει ξεκινήσει συζητήσεις με συνδικάτα αλιέων και οργανώσεις ιδιοκτητών ώστε να εμποδίσουν τον ερχομό των «προβοκατόρων Ισπανών». (Αντίστοιχες κινήσεις «αγανακτισμένων πολιτών» είχαν γίνει και στο Ισραήλ, αλλά τελικά το Ισραηλινό ναυτικό είχε αναλάβει εκείνο την αναχαίτιση). Ήδη στα τέλη Αυγούστου Μαροκινοί πολίτες συνέδραμαν τους αστυνομικούς στο λυντσάρισμα και τη σύλληψη Ισπανών ακτιβιστών της "SaharAcciones", που μαζί με Σαχαραουί επιχείρησε να διαδηλώσει στο Ελ Ααϊούν, υπέρ της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας.

Ο Στόλος της Ανεξαρτησίας φέρει το όνομα του «MAHFOUD ALI BEIBA» ενός από τα ιδρυτικά και ηγετικά στελέχη του Μετώπου Πολισάριο, που είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας και ο οποίος πέθανε φέτος το καλοκαίρι. Εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας ορίστηκαν η Ισμπέλ Γκαλεότε και Γουίλι Τολέδο, ενώ σχηματίστηκε και επιχειρησιακή ομάδα 14 ατόμων, εκ των οποίων οι 4 είναι Σαχαραουί των οποίων τα ονόματα για ευνόητους λόγους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Την πρωτοβουλία φαίνεται να χαιρέτησε και ο Ισπανός ακτιβιστής Μανουέλ Ταπιάλ, που συμμετείχε στον Στόλο της Ελευθερίας και συμμετέχει στις προετοιμασίες του επόμενου στόλου προς τη Γάζα.
πηγή:resistencias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου