Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ε.Ε.: Κοινή πλατφόρμα εφαρμογών για όλες τις συσκευές

Οι εφαρμογές (applications) διαδίδονται όλο και περισσότερο στα κινητά τηλέφωνα και τις άλλες φορητές συσκευές, ωστόσο οι χρήστες συχνά προβληματίζονται, εξαιτίας της έλλειψης συμβατότητας με τις διάφορες φορητές συσκευές. Τώρα, το γερμανικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ για τα Ανοιχτά Συστήματα Επικοινωνιών (Fokus) ανέλαβε να συντονίσει μια ευρεία ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος ανάπτυξης τέτοιων εφαρμογών, ώστε να είναι συμβατές και να μπορούν να λειτουργήσουν σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο.

Το φιλόδοξο σχέδιο, με την ονομασία Webinos, θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 22 φορείς και εταιρίες, μεταξύ αυτών οι Deutsche Telekom και Telecom Italia, οι Sony Ericsson και Samsung, καθώς και το World Wide Web Consortium, σύμφωνα με το BBC.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να παρακάμψει τα λειτουργικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε εφαρμογές (π.χ. το iTunes της Apple), παρέχοντας μια τελείως νέα προσέγγιση με βάση το Διαδίκτυο. Ο στόχος είναι η ίδια εφαρμογή να έχει «ανοικτές» προδιαγραφές που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί εξίσου καλά σε μια τηλεόραση συνδεμένη στο Ίντερνετ, σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε κάποια άλλη φορητή συσκευή, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι οι κατασκευαστές των προϊόντων.
Πάντως ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα είναι δυνατό στην πράξη να προκύψουν αποτελέσματα από το όλο σχέδιο, με δεδομένη την υπερβολική κατάτμηση που εμφανίζουν οι πλατφόρμες των επιμέρους κατασκευαστών, οι οποίοι συνήθως πασχίζουν να «δέσουν» τους πελάτες στη δική τους πλατφόρμα και να κερδίσουν από την πώληση «κλειστών» εφαρμογών.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος του σχεδίου Στέφαν Στέγκλιτς του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ, μόνο στην κινητή τηλεφωνία υπάρχουν τρεις πλατφόρμες για δημιουργία εφαρμογών (iPhone, Android, Symbian), ενώ γίνονται πολύ περισσότερες, αν συνυπολογιστούν οι πλατφόρμες για την ανάπτυξη εφαρμογών στα αυτοκίνητα και στις ποικίλες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές. Μια πραγματική «Βαβέλ» που κάποιους εξυπηρετεί και τους περισσότερους προβληματίζει.
Η κεντρική ιδέα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας δεν είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα (που θα επιδεινώσει τη σημερινή κατάσταση), ούτε να αναπτυχθεί μια υπηρεσία που θα «μεταφράζει» το λογισμικό του κώδικα μιας πλατφόρμας σε αυτό μιας άλλης, αλλά να καταστεί εφικτό να υπάρξουν εφαρμογές που θα «τρέχουν» ελεύθερα σε ένα «ανοικτό» περιβάλλον Web. Ως κοινός «παρονομαστής» σε όλες τις συσκευές θεωρείται το πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ (web browser) και αυτή τη βάση θα επιδιωχθεί να αξιοποιήσουν όλοι οι χρήστες προκειμένου μελλοντικά να «τρέχουν» το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή την ίδια εφαρμογή, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η Apple θα δεχτεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή αν αυτή θα αναγκαστεί να προχωρήσει ερήμην της αμερικανικής εταιρίας, η οποία προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένη να εναρμονίσει τις προδιαγραφές της δικής της πλατφόρμας λογισμικού με αυτές των άλλων εταιριών. Από την άλλη, παρά τα οφέλη (π.χ. μείωση των τιμών των εφαρμογών) που αναμένεται να φέρει η πρωτοβουλία Webinos, αν τελικά όντως καταφέρει να υλοποιηθεί, υπάρχουν ενστάσεις ορισμένων μήπως αποθαρρύνει τις περαιτέρω καινοτομίες.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου