Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Επεξεργαστή που θα φέρει επανάσταση στους Η/Υ ετοιμάζει η Intel

Η Intel, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής επεξεργαστών για υπολογιστές παγκοσμίως, αποκάλυψε την τελευταία της δημιουργία, στην οποία μάλιστα στηρίζει τις ελπίδες της για το άμεσο μέλλον με την προσδοκία να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά.
Το προϊόν, με την κωδική ονομασία Sandy Bridge, είναι η πρώτη απόπειρα της Intel στην αρχιτεκτονική που συνδυάζει έναν μικροεπεξεργαστή και επεξεργαστή γραφικών σε ένα μόνο τσιπ σιλικόνης, με βασικό στόχο τη μείωση του χρόνου στην παραγωγή εικόνων. Προσδοκία της Intel είναι το Sandy Bridge να κερδίσει τις προτιμήσεις τόσο των κατασκευαστών και των εμπόρων όσο και των καταναλωτών.
«Το Sandy Bridge θα φέρει μια νέα επανάσταση στους προσωπικούς υπολογιστές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Οτελινι, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου προγραμματιστών στο Σαν Φρανσίσκο. «Σε ένα μόνο τσιπ ενσωματώσαμε όλα τα κρίσιμα στοιχεία για τη λειτουργία του υπολογιστή, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την Intel», πρόσθεσε.
Ο νέος επεξεργαστής θα απευθύνεται στους χαμηλών απαιτήσεων επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές και αναμένεται να διατεθεί στην αγορά από τις αρχές του επόμενου έτους. Η τοποθέτηση των δύο επεξεργαστών μαζί θα μειώσει το χρόνο για την αναπαραγωγή εικόνων, ενώ θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής των μπαταριών και την κατανάλωση ενέργειας. «Είναι θέμα ιδιαίτερης σημασίας και όλοι περιμένουμε να δούμε την αντίδραση των καταναλωτών τον επόμενο χρόνο», σημείωσε ο Μάριτν Ρέινολντς, στέλεχος της εταιρείας αναλύσεων Gartner, ενώ συμπλήρωσε, «δε νομίζω ότι θα φέρει την επανάσταση στην αγορά αλλά θα προκαλέσει αλλαγές στην ιστορία των υπολογιστών. Η Intel πρέπει να συνεχίσει να φέρνει νέες τεχνολογίες ώστε να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της».
Το Sandy Bridge πάντως αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στην Nvidia, τον μεγάλο ανταγωνιστή της Intel, που κατασκευάζει αποκλειστικά κάρτες γραφικών. Μάλιστα, το τεχνολογικό blog Venture Beat χαρακτήρισε το Sandy Bridge ως «φονιά της Nvidia». Η τελευταία από την άλλη δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις, εκδίδοντας μια ανακοίνωση που επισημαίνει ότι η Intel ανέκαθεν διακήρυσσε το θάνατο τον καρτών γραφικών, «ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι γίνονται όλο και πιο σημαντικές».
Αλλά και η Advanced Micro Devices, ή AMD, μια ακόμη μεγάλη εταιρεία της αγοράς των επεξεργαστών αναμένεται να αισθανθεί την πίεση από τη κυκλοφορία του Sandy Bridge. Εδώ και αρκετό καιρό αναπτύσσει το δικό της υβριδικό επεξεργαστή, ωστόσο πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με την Intel. Επιτραπέζιοι και φορητοί υπολογιστές με το νέο επεξεργαστή της AMD δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν τις αρχές της επόμενης χρονιάς.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου