Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Oι ταινίες της εβδομάδας

ΚΡΙΤΙΚΗ. Αναγκαστικά τηλεγραφικά παρουσιάζονται οι ταινίες αυτή την εβδομάδα, αφού οι διανομείς φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι 11 νέες ταινίες δύσκολα θα μπορέσουν να σταθούν στις αίθουσες. Το «Πιράνχας 3D», που σκηνοθέτησε ο Αλεξάντρ Αζά, παίζει έξυπνα με όλα τα κλισέ της ταινίας τρόμου, το αίμα, το γυμνό στα όρια της πορνογραφίας, την υπερβολή στο αίμα, και τα φτάνει όλα στα άκρα. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία τρόμου - λουτρό αίματος, με πολύ χιούμορ και ακατάπαυστη δράση. Θρίλερ, καλό και αυτό, και το «Splice» (**1/2) του Βιντσέντζο Νατάλι με τον Εϊντριεν Μπρόντι και τη Σάρα Πόλεϊ στους ρόλους επιστημόνων, οι οποίοι αψηφούν τα όρια της δεοντολογίας και δημιουργούν ένα πλάσμα που συνδυάζει DNA ανθρώπου και ζώων. Μόνο που το δημιούργημά τους θα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη.
Τρεις ιστορίες γυναικών με κεντρικό θέμα τη μητρότητα συνδυάζει το «Μέχρι να σε βρω» (***), που σκηνοθέτησε ο Ροντρίγκο Γκαρσία. Το παιδί που έδωσε για υιοθεσία ένα νεαρό κορίτσι πριν από περίπου σαράντα χρόνια, γίνεται μια γυναίκα που προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή της. Το ίδιο προσπαθεί να κάνει η μητέρα που κάποτε την εγκατέλειψε, το ίδιο και μία ακόμη γυναίκα, που προσπαθεί ανεπιτυχώς να αποκτήσει παιδί. Με τις Ανέτ Μπένινγκ, Ναόμι Γουότς και Κέρι Γουόσινγκτον.
Με τη μητρότητα έχει να κάνει και ο «Δωρητής σπέρματος» (**), κομεντί με την Τζένιφερ Ανιστον και τον Τζέισον Μπέιτμαν. Βασισμένη σε μια ιστορία του Τζέφρι Ευγενίδη, η ταινία παρακολουθεί μια γυναίκα που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, αλλά ανακαλύπτει αργότερα ότι ο καλύτερός της φίλος έχει αντικαταστήσει το σπέρμα του δότη με το δικό του.
Συνεντεύξεις δέκα σκηνοθετών, όπως ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, ο Ντέιβιντ Λιντς και η Ανιές Βαρντά, αποτελούν το ντοκιμαντέρ «Great Directors» (***) της Αντζελας Ισμαήλου. Ντοκιμαντέρ για μια μπάντα από το Κονγκό και το «Benda Bilili». Τέλος, προβάλλεται και το «Μέσα στο δάσος» (*) του Αγγελου Φραντζή, ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, γυρισμένο με φωτογραφική μηχανή, που ταιριάζει όμως περισσότερο σε μια γκαλερί ως βίντεο αρτ.
πηγή:kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου