Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Τεράστια διαδήλωση στο Βερολίνο εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης για την πυρηνική ενέργεια

Διαδηλωτές εναντίον των πυρηνικών κατέκλυσαν τους δρόμους του Βερολίνου το Σάββατο για να εκφράσουν την οργή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων. Οι οργανωτές μιλούν για συμμετοχή κάπου 100.000 ατόμων. Ενώ η αστυνομία μιλά για τουλάχιστον 40.000. Η διαδήλωση οργανώθηκε από διάφορες περιβαλλοντικές και αντι-πυρηνικές ομάδες, με υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης να λαμβάνουν επίσης μέρος.
Ο κόσμος έκανε μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου, το Ράιχσταγκ και την καγκελαρία, ενώ με σφυρίχτρες και κόρνες σήμανε «πυρηνικό συναγερμό». Συγκέντρωση έγινε επίσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου. «Θα δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα πάει μακριά με την πυρηνική ενεργειακή πολιτική της», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές ο Jochen Stay.
Η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε το 2000 να κλείσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι το 2021, αλλά ο τωρινός κυβερνητικός συνασπισμός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος θέλει να παρατείνει το χρονικό όριο για άλλα 10-15 χρόνια ως ένα μέτρο για να καλυφθεί το κενό μέχρι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αναπτυχθούν περισσότερο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως και περιβαλλοντικές ομάδες και ομάδες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τους μεγάλους προμηθευτές ενέργειας.
«Η απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι μια βρώμικη συμφωνία προς όφελος εταιριών όπως οι RWE, E.On, EnBW και Vattenfall, δήλωσε κατά τη συγκέντρωση ο Juergen Trittin, επικεφαλής των Πρασίνων στο κοινοβούλιο και πρώην υπουργός περιβάλλοντος.

Αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο η απαρχή μεγαλύτερων κινητοποιήσεων στη Γερμανία. Αρχές Νοέμβρη θα γίνει η επόμενη μεταφορά πυρηνικώνράβδων από τη Γαλλία στην "αποθήκη" στο Gorleben (κοντά στο Αμβούργο). Ήδη υπάρχει μια πλατιά κινητοποίηση για ανυπακοή με ένα ανοιχτό κάλεσμα για να αφαιρέσει ο κόσμος το χαλίκι κάτω από τις ράγες του τρένου. Αυτό αφορά πολλά χιλιόμετρα ραγών και έτσι το κράτος θα έχει κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσει αυτή τη διαμαρτυρία.


Κυριότερη πηγή: DW,resistencias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου