Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Εκθεση με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Γιάννη Μόραλη και Εκθεση για την Ελληνική Ορθόδοξη Διασπορά στην Ουγγαρία στην Casa Bianca

Τις αρχιτεκτονικές συνθέσεις του μεγάλου έλληνα ζωγράφου που πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάζει για πρώτη φορά η έκθεση "Γιάννης Μόραλης".
Τα εκθέματα συγκροτούν ένα αρχείο μοναδικό για τους μελετητές του έργου του δεδομένου ότι περιλαμβάνονται εδώ προτάσεις για αρχιτεκτονικές συνθέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν. Την έκθεση διοργανώνει η Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, η οποία, το 2001, είχε δημοσιεύσει την εκ βαθέων συζήτηση με τον καλλιτέχνη γύρω από τη ζωή και το έργο του, στο βιβλίο με τον τίτλο «Γιάννης Μόραλης. Άγγελοι, μουσική, ποίηση»
Ο Γιάννης Μόραλης (1916-2009) συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους έλληνες καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Η παρουσία του, η οποία διέτρεξε με συνέπεια την εικαστική σκηνή παραπάνω από μισό αιώνα καταξιώθηκε ομόφωνα από τους ομοτέχνους του, τους θεωρητικούς, τους μαθητές του (δίδαξε στην ΑΣΚΤ επί 35 χρόνια 1948-1983) και το ευρύ κοινό. Η ευρύτερη πνευματική του καλλιέργεια το ήθος και η ευγένειά του που τον διέκριναν στην προσωπική του ζωή τού προσέδωσαν τον τίτλο: Ο ευπατρίδης της ελληνικής ζωγραφικής.
Η εικαστική του παρέμβαση στην αισθητική δημοσίων κτηρίων εγκαινιάστηκε το 1959 με τις συνθέσεις που κοσμούν τις δυο όψεις του ξενοδοχείου Χίλτον θεωρείται ένα μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Επί μία τεσσαρακονταετία ο Μόραλης δημιούργησε συνθέσεις για διαμορφώσεις ξενοδοχείων, τραπεζών, δημόσιων κτηρίων και ιδιωτικών κατοικιών.
Ο Μόραλης προσέγγισε την αρχιτεκτονική με την ίδια σοβαρότητα που προσέγγισε κάθε τι με το οποίο ασχολήθηκε. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις παραπέμπουν στον άξονα της ζωγραφικής του, δηλαδή στις επιμελημένες επιφάνειες με τους άρτια οργανωμένους όγκους και την κομψότητα των γραμμών. Οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις αποκαλύπτουν τις αξιοθαύμαστες δημιουργικές ικανότητες μιας ολοκληρωμένης καλλιτεχνικής προσωπικότητας.

ΠΟΥ

  • Casa Bianca, Βας.Όλγας & Σοφούλη, Θεσσαλονίκη * Πληροφορίες: 2310 42 75 55
  • ΠΟΣΟ

    • Είσοδος Δωρεάν

    ΠΟΤΕ

    • 15 Σεπτεμβρίου - 10 Οκτωβρίου
    • Η έκθεση "Ελληνική κληρονομιά – Η Ελληνική Ορθόδοξος Διασπορά στην Ουγγαρία, 17ος – 19ος αιώνας" παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού της Διασποράς, που «κατάγεται» από τους Ελληνες εμπόρους της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης του 17ου και 18ου αιώνα.
      Οι Έλληνες της Ουγγαρίας συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα των Ούγγρων το 1848 ενώ, νωρίτερα, συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και αργότερα της Φιλικής Εταιρείας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς.
      Στην έκθεση παρακολουθούμε την ιστορική παρουσία των Ελλήνων  που ξεκίνησαν από τα μέρη της Μακεδονίας και ειδικότερα από την Κοζάνη, τη Σιάτιστα, τα Σέρβια, τη Θεσσαλονίκη και τα γύρω χωριά, καθώς και από τα ελληνικά βλαχόφωνα χωριά της περιοχής του Μετσόβου και της Μοσχόπολης στη Βούδα, την Πέστη και τις άλλες πόλεις και περιοχές της Ουγγαρίας και τον ρόλο που έπαιξαν στην ανάδειξη των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού, του εμπορίου, της πολιτικής, ακόμα και με τη συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα των Ούγγρων κατά το 1848, θυσιάζοντας και τη ζωή τους για τη δεύτερη πατρίδα τους. Οι Έλληνες της Ουγγαρίας στήριξαν επίσης και ποτέ δεν ξέχασαν την αγωνιζόμενη μητέρα πατρίδα για την απελευθέρωση της το 1821 και συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες του Ρήγα Φεραίου και της Φιλικής Εταιρείας, ενώ όχι μόνο στήριξαν τον Υφηλάντη στην επανάσταση στις παραδουνάβιες περιοχές, αλλά περιέθαλψαν και τους περισσότερους τραυματίες.

      ΠΟΥ

      • Casa Bianca, Θεσσαλονίκη
      • ΠΟΣΟ

        • Είσοδος Δωρεάν

        ΠΟΤΕ

        • 12 Σεπτεμβρίου - 22 Δεκεμβρίου

1 σχόλιο: