Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Σεισμικές αλλαγές στην Κούβα

Η αρχή είχε γίνει δύο χρόνια πριν, όταν το κουβανικό καθεστώς υπό την ηγεσία του Ραούλ αποφάσισε να ανοίξει την αγορά των κινητών τηλεφώνων, να μεταρρυθμίσει μερικώς τον αγροτικό τομέα, επιτρέποντας στους Κουβανούς να επιλέξουν τι και πώς θα καλλιεργήσουν στη γη τους, να απελευθερώσει τους μισθούς και να δώσει μπόνους παραγωγικότητας. Τώρα προχωρά σε κάτι ακόμη ριζοσπαστικότερο. Διαμέσου της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας το καθεστώς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απολύσει μέχρι το Μάρτιο του 2011 500.000 από τους 5,1 εκατομμύρια εργαζομένους στο δημόσιο τομέα και να τους δώσει τη δυνατότητα να ανοίξουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι είτε ιδρύοντας συνεταιρισμούς διοικούμενους από τους ίδιους, καθώς και να αυξήσουν τη συμμετοχή των ιδιωτών σε κρατική γη και υποδομές, με συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης.
Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, εγχώρια και διεθνή. Ηταν αλλαγές τις οποίες υπαινίχθηκε και ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, Φιντέλ Κάστρο, όταν πρόσφατα σε συνέντευξη που παρέθεσε σε ξένο δημοσιογράφο είπε ότι το σύστημα απέτυχε και στη χώρα του. Ηταν αλλαγές που όλοι περίμεναν πως θα ανακοίνωνε ο Ραούλ, τον οποίο οι περισσότεροι αναλυτές και γνώστες θεωρούσαν και θεωρούν έναν πραγματιστή ηγέτη. Αυτό φαίνεται και από τα λεγόμενά του. Δηλαδή, δεν είναι τυχαία η δήλωσή του ότι «πρέπει να τελειώσουμε μια για πάντα με τη λογική η οποία θέλει την Κούβα να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου κάποιος μπορεί να ζει χωρίς να δουλεύει»…
Κάνουν τα... στραβά μάτια
Υπενθυμίζεται πως στο νησί της Καραϊβικής η ανεργία φτάνει μόλις στο 1,7%. Οπως όμως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ο ένας μοιάζει σαν να κοροϊδεύει τον άλλον. Δηλαδή, το κράτος υποτίθεται πως πληρώνει το μισθό του εργαζομένου στο δημόσιο τομέα -20 δολάρια το μήνα, αλλά του παρέχει δωρεάν υγεία και παιδεία, ενώ παράλληλα του διανέμει και συσσίτιο- κι ο εργαζόμενος υποτίθεται πως δουλεύει. Δηλαδή, έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα της... ελάσσονος προσπάθειας εκ μέρους των εργαζομένων, η οποία, όμως, ελάχιστη ή καθόλου σχέση έχει με το όραμα του Ερνέστο Γκεβάρα. Ο «Τσε» μιλούσε για το «σοσιαλιστή άνθρωπο» ο οποίος θα υποκινούνταν περισσότερο από ηθικά κι όχι από υλικά κίνητρα, επισημαίνεται στο βρετανικό δημοσίευμα. Οσο, μάλιστα, αφορά το ίδιο το εμπάργκο, ο Ραούλ φέρεται να έχει δηλώσει πως κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορεί το εμπάργκο για όλα τα δεινά της χώρας. Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέβαλαν το εμπάργκο πριν από 48 χρόνια και για να το άρουν θέτουν ως προϋπόθεση τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Σκοπός των αλλαγών που ανακοινώθηκαν από την Αβάνα δεν ήταν άλλος από την αναγνώριση ότι η χώρα είχε ανάγκη να προχωρήσει οικονομικά, να οργανώσει καλύτερα και να αυξήσει την παραγωγή της. Ενδεχομένως και να σταματήσει την εξάρτησή της από τη Βενεζουέλα, ειδικά αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και η ίδια δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της. Θεωρήθηκαν ως σεισμικές αλλαγές, ικανές να ταρακουνήσουν συθέμελα το κουβανικό κράτος. Πολλοί, λοιπόν, αναφέρουν ότι θα πρέπει, για να αποδώσουν, να συνοδευτούν και από τα αντίστοιχα ιδεολογικά ανοίγματα.
πηγή:agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου