Μια από τις πολλές πτυχές του ψηφιακού χάσματος αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ καταδεικνύοντας τις ανισότητες στις σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για παράδειγμα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής είναι το πιο ακριβό μέρος για να αποκτήσει κανείς ευρυζωνική σύνδεση αφού κοστίζει 40 φορές το μέσο μηνιαίο εισόδημα της χώρας. Την ίδια στιγμή, το Μακάο στην Κίνα είναι η φθηνότερη περιοχή αφού το κόστος αγγίζει μόλις το 0,3% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος.
Παράλληλα, η Νιγηρία συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ακριβών χωρών αναφορικά με την πρόσβαση στη σταθερή, ασύρματη τηλεφωνία καθώς και στην διαδικτυακή πρόσβαση.
Η στατιστική αυτή πληροφορήρηση έρχεται λίγες μέρες πριν από τις 19 Σεπτεμβρίου, όταν και θα γίνει το Συνέδριο του ΟΗΕ για τους Στόχους της Χιλιετίας. Οι στόχοι αυτοί, εκτός από τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην Κοινωνία της Πληροφορίας, αφορούν ένα πλαίσιο δράσεων που αφορά τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέχρι το 2015.
Ωστόσο, η πρόοδος στη συρρίκνωση αυτού που αποκαλείται «ψηφιακό» χάσμα δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητική. Ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, αρκετοί ισχυρίζονται ότι η διαδικτυακή πρόσβαση και η εκμετάλλευση των ψηφιακών τεχνολογιών μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτών των χωρών. Αν για παράδειγμα οι κάτοικοι της περιφέρειας και των απομακρυσμένων από τις μεγάλες πόλεις περιοχών είχαν πρόσβαση online σε υπηρεσίες παροχής περίθαλψης καθώς και στα καλύτερα πανεπιστήμια, τότε το ζήτημα συγκρότησης μιας χώρας γίνεται ολοένα και πιο εύκολο.
Σύμφωνα με τον κ. Χαμαντούν Τουρέ, γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, ο κόσμος θα είναι συνδεδεμένος online μέχρι το 2012 ιδιαίτερα όσον αφορά την επικοινωνία δια μέσου κινητών. «Το στοίχημα βέβαια», σχολιάζει, «έγκειται στην ευρυζωνική πρόσβαση».
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου