Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστήμονες προειδοποιούν για τους κινδύνους του «βλαστοκυτταρικού τουρισμού»

Χιλιάδες άνθρωποι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τις οικονομίες τους ταξιδεύοντας σε διάφορες κλινικές ανά τον κόσμο για να υποβληθούν σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και πιθανά επικίνδυνες βλαστοκυτταρικές θεραπείες, εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες.
Ομάδα ειδικών κατέδειξε ανεξάρτητες κλινικές στη Γερμανία και την Κίνα τις οποίες επισκέπτονται οι λεγόμενοι «τουρίστες βλαστοκυττάρων» προκειμένου να υποβληθούν σε μη εγκεκριμένες θεραπείες, με τον αριθμό των κλινικών να κυμαίνεται σύμφωνα με υπολογισμούς στις 700.
Παρά την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών, διάφοροι ασθενείς με Πάρκινσον ή τύφλωση από την παιδική ηλικία, ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ελπίζοντας σε κάποιου βαθμού θεραπεία, με μικρή πιθανότητα επιτυχίας. «Ο ασθενής διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει μέχρι και τη ζωή του» σημείωσε ο Κρίς Μέισον, καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Οι επιστήμονες ανέφεραν μια περίπτωση ενός αγοριού από το Ισραήλ που ενώ υποβλήθηκε σε βλαστοκυτταρική θεραπεία στη Ρωσία, τελικά ανέπτυξε πολλαπλούς όγκους. Σε ένα άλλο περιστατικό, μια 46χρονη γυναίκα νοσηλεύτηκε στην Ταϊλάνδη για την αυτοάνοση ασθένεια του Λύκου. Τελικά όχι μόνο δε θεραπεύτηκε, αλλά υπέστη ρήξη νεφρού και πέθανε από σηψαιμία.
Τα βλαστοκύτταρα είναι τα κύρια κύτταρα του σώματος που έχουν την ιδιότητα να μετατραπούν σε διάφορους άλλους τύπους κυττάρων και ιστού. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ασθενειών όπως η λευχαιμία και άλλων γενετικών ανωμαλιών, ωστόσο η αποτελεσματικότητα τους για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον ή τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη και αλλού, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Η Διεθνής Κοινότητα Βλαστοκυτταρικής Έρευνας έχει και στο παρελθόν προειδοποιήσει για την ύπαρξη αυτών των κλινικών που εκμεταλλεύονται την κατάσταση των ασθενών που αγνοούν τους κινδύνους αυτών των θεραπειών.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι οι κλινικές αυτές δε λειτουργούν παράνομα, οι θεραπείες που διαφημίζουν δεν έχουν λάβει έγκριση και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Οι θεραπείες αυτές κοστίζουν τριάντα χιλιάδες δολάρια, ενώ, εξαιτίας της απουσίας πετυχημένων κλινικών δοκιμών, οι κλινικές δημοσιεύουν αμφιβόλου αξιοπιστίας μαρτυρίες ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε αυτές, προκειμένου να ενισχύσουν τα επιχειρήματα τους.
Στην Κόστα Ρϊκα, οι υγειονομικές αρχές διέταξαν από τη μεγαλύτερη κλινική βλαστοκυττάρων της χώρας να σταματήσει τις σχετικές θεραπείες ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, εξαιτίας των ανεπαρκών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα τους. Επίσης, η Ταϊλάνδη και το Μεξικό παρέχουν ακόμη θεραπείες με βλαστοκύτταρα. Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους επιστήμονες μία εταιρεία στη Γερμανία, με την ονομασία XCell-Centre και ακόμη μία στην Κίνα, η Beike Biotechnology, που παρέχουν θεραπείες για μια σειρά καταστάσεων, από εγκεφαλικά τραύματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, τραύματα στη σπονδυλική στήλη και ζημιές στο οπτικό νεύρο.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μακλάρεν, σύμβουλος σε οφθαλμολογική κλινική του Λονδίνου, τόνισε ότι δεν υπάρχει απόδειξη σήμερα ότι οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα μπορούν αποτελεσματικά να θεραπεύσουν τραύματα στο οπτικό νεύρο και τον αμφιβληστροειδή.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου