Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Ολη η παραλία ένα... πάρκο

Ανάβει το «πράσινο φως» για τη δημιουργία οκτώ νέων πάρκων στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς θέμα ημερών είναι πλέον να μπει η υπογραφή για τη χρηματοδότηση του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Μέσα στο Σεπτέμβριο πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου», δηλώνει στον «Α» ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.
Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας, από το Βασιλικό Θέατρο έως τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων, εντάχθηκε στο ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης 2007 – 2013, με προϋπολογισμό περίπου 40,5 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Ιούνιο. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση των τευχών δημοπράτησης, καθώς η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ζήτησε διορθώσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Καρακωστάνογλου, ο δήμος υλοποίησε τις παρατηρήσεις και ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τη δημιουργία των οκτώ πάρκων. Ετσι, καλώς εχόντων των πραγμάτων στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε ανάδοχο και λίγο αργότερα θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια.
Το έργο αφορά τη δημιουργία οκτώ θεματικών πάρκων ή κήπων, τα οποία θα συμπληρώσουν την εικόνα της Νέας Παραλίας. Ενώ τα πέντε πρώτα θεματικά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι τους ναυταθλητικούς ομίλους προσελκύουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, το υπόλοιπο τμήμα της παραλίας είναι αφημένο στη φθορά του χρόνου.
Ετσι, οι Κήποι των Γλυπτών, της Μεσογείου, του Οδυσσέα Φωκά, των Εποχών, του Ισκιου, της Αμμου, του Απογευματινού Ηλιου και του Αλέξανδρου, θα πάρουν τη θέση του εγκαταλειμμένου τμήματος της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης. Στο σύνολό τους, τα 13 θεματικά πάρκα θα εκτείνονται σε μήκος 5,5 χλμ.
Τα πάρκα
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη του Π. Νικηφορίδη και των συνεργατών του, διατηρείται σε όλο το μήκος της Παραλίας το χυτό δάπεδο που έχει τοποθετηθεί στα πέντε πρώτα πάρκα, καθώς και η αλέα με τις κουκουναριές και τα «επεισόδια» νερού (μικρές πισίνες).
Κήπος των Γλυπτών: απέναντι από το κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου δημιουργείται ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», περίκλειστο με τοίχο από τις τρεις του πλευρές και ανοιχτό προς τη θάλασσα, με μοντέρνα γλυπτά μεγάλου μεγέθους. Διατηρούνται τα υπάρχοντα δέντρα και προστίθενται νέα.
Κήπος της Μεσογείου: τα υπάρχοντα δέντρα ενισχύονται με εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά μεσογειακής χλωρίδας. Ο εξοπλισμός του κήπου συμπληρώνεται με τη διαμόρφωση καθιστικών. Εντάσσεται επίσης ειδικός χώρος για κατοικίδια.
Κήπος του Οδυσσέα Φωκά: διατηρείται με τη σημερινή του οργάνωση, αφού είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους χώρους πρασίνου της Νέας Παραλίας. Απομακρύνονται όμως τα γήπεδα τένις, που μεταφέρονται στον Κήπο της Αμμου, ώστε ο χώρος να παραμείνει αποκλειστικά για παιχνίδι.
Κήπος των Εποχών: θα είναι σπαρμένος με αγριολούλουδα και φυσική βλάστηση του ελληνικού τοπίου. Μέσα στον κήπο, στην πλαγιά ενός κατασκευασμένου λόφου, διαμορφώνεται ένα υπαίθριο αμφιθέατρο για συναυλίες, παραστάσεις κ.ά.
Κήπος του Ισκιου: φυτεύεται με υψίκορμα δέντρα, τα οποία δημιουργούν ένα «δάσος» που προσφέρει σκιά και δροσιά.
Κήπος της Αμμου: στο σημερινό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, διατηρείται το ήδη διαμορφωμένο τμήμα του και στο υπόλοιπο δημιουργούνται δύο γήπεδα βόλεϊ, δύο μπιτς βόλεϊ και ένα γήπεδο τένις.
Κήπος Απογευματινού Ηλιου: στον τριγωνικό χώρο μεταξύ του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας» και της Παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας δημιουργείται ένας κεκλιμένος κήπος, σαν φυσική πλαγιά.
Κήπος του Αλέξανδρου: η παρέμβαση αφορά την ενοποίηση των τριών πάρκων που τον αποτελούν, με ανοιχτές επιφάνειες πρασίνου και κυρίαρχο το υγρό στοιχείο, καθώς προβλέπεται να κατασκευαστούν πίδακες νερού
πηγή:agelioforos

1 σχόλιο:

  1. μακαρι να γινουν ολα αυτα!!Η Θεσσαλονικη ειναι μια τοσο υπεροχη πολη ειναι κριμα που την εχουμε αφησει να γινει σαν τα μουτρα μας..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή