Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες εγκαινιάζει η NASA

Πειραματικοί μη επανδρωμένοι πύραυλοι που αναπτύσσονται από εταιρείες στο Τέξας και την Καλιφόρνια θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες δοκιμαστικές τους πτήσεις από το φθινόπωρο, σύμφωνα με ένα σχέδιο χρηματοδότησης της NASA που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
Η Masten Space Systems στην Καλιφόρνια και η Armadillo Aerospace στο Τέξας, χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 475.000 δολαρίων από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Οι δυο τους συγκαταλέγονται σε μια σειρά ιδιωτικών εταιρειών που απαρτίζουν τη διαστημική αγορά, στην οποία εξάλλου ξεχωρίζει η Virgin Galactic του δισεκατομμυριούχου Ρίτσαρντ Μπράνσον. Η NASA θέλει με τις προγραμματισμένες δοκιμαστικές πτήσεις να δείξει τις δυνατότητες των οχημάτων Masten και Armadillo στη μεταφορά μικρών φορτίων σε ύψη μεταξύ 65.000 και 350.000 πόδια. Το πρόγραμμα αναζητά αξιόπιστα πυραυλικά συστήματα που μπορούν να επιχειρήσουν σε λογικό κόστος, μεταφέροντας με ασφάλεια φορτία από και προς το έδαφος.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Masten, Ντέιβιντ Μάστεν, ελπίζει ότι το νέο συμβόλαιο θα εγκαινιάσει μια μακρόχρονη περίοδο συνεργασίας της εταιρείας του με τη NASA. Η Masten θα χρησιμοποιήσει μια τροποποιημένη έκδοση του πυραύλου κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, με τον οποίο κέρδισε το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων πριν από ένα χρόνο. Το σκάφος θα πραγματοποιήσει δύο πτήσεις μέσα στο 2010 και δύο ακόμη στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Δύο από αυτές είναι προγραμματισμένες για να φτάσουν σε ύψος τριών μιλίων, ενώ οι άλλες δύο θα φτάσουν μέχρι τα 18 μίλια. Οι τελευταίες είναι και οι πιο σημαντικές με την εταιρεία να αποδίδει μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα τους.
«Θα ανεβούμε μέχρι το ένα τρίτο της πορείας, θα σβήσουμε τη μηχανή και θα συνεχίσουμε μέχρι το ανώτατο ύψος», εξήγησε ο Μάστεν. Καθώς θα ξεκινήσει να κατεβαίνει, ο πύραυλος θα χρησιμοποιήσει πτερύγια καθυστέρησης που θα τον βοηθήσουν να διατηρήσει την πορεία του και να φτάσει μέχρι την πλατφόρμα προσγείωσης. Στη συνέχεια η μηχανή θα ξεκινήσει και πάλι ώστε να επιβραδύνει για την προσγείωση.
Η Armadillo από την άλλη, είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και μια δεκαετία και απασχολεί συνολικά επτά εργαζόμενους. Πρόεδρος της είναι ο Τζον Κάρμακ, συνιδρυτής της id Software και επικεφαλής προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών που στο παρελθόν γνώρισαν τεράστια επιτυχία, όπως το Doom και το Quake.
Σύμφωνα με τη NASA, η Armadillo έχει δεχτεί χρηματοδότηση για δύο πτήσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, με μέγιστο ύψος τα εννέα μίλια, και άλλη μία το χειμώνα, μέγιστου ύψους τα 25 μίλια.
Τα συστήματα που αναπτύσσουν οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε ερευνητές που πραγματοποιούν πειράματα σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Ο Μάστεν δήλωσε ότι η δυνατότητα που προσφέρει η εταιρεία του είναι περίπου τρία με τέσσερα λεπτά μικροβαρύτητας, σε σχέση με το μέγιστο των τριάντα δευτερολέπτων που επιτυγχάνεται με τα υφιστάμενα σκάφη της NASA, ενώ το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου