Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Google και Apple διεκδικούν τη διαφημιστική αγορά των κινητών

Οι διαφημιζόμενοι πρόκειται να ξοδέψουν μόλις ένα εκατομμύριο δολάριο παγκοσμίως για προβολή στα κινητά τηλέφωνα, σε σύγκριση με τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια που θα δαπανηθούν συνολικά στην online διαφήμιση. Δεδομένων των μεγεθών, προκαλεί εντύπωση η εμμονή της Google και της Apple να κινηθούν τόσο δυναμικά σε αυτή την αγορά.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Apple αγόρασε την εταιρεία διαφημίσεων για κινητά τηλέφωνα, Quattro Wireless, έναντι 275 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ, τον Μάιο, η Google ολοκλήρωσε την εξαγορά της AdMob, βασικού ανταγωνιστή της Quattro, για 750 εκατομμύρια. Στο παγκόσμιο συνέδριο της αγοράς κινητής τηλεφωνίας που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, ξεκαθάρισε ότι οι κινητές πλατφόρμες αποτελούν προτεραιότητα για την εταιρεία, ενώ το αφεντικό της Apple, Στιβ Τζόμπς, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρουσίασης του νέου iPhone 4 στη συζήτηση για τη νέα διαφημιστική πλατφόρμα, iAd.
Παρά την ενασχόληση όμως των δύο αυτών μεγάλων εταιρειών, τα κινητά δεν έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των διαφημιζομένων για μια σειρά από λόγους. Ακόμη και τα πιο γρήγορα έξυπνα κινητά, διαθέτουν πιο αργούς browser και ταχύτητες επεξεργαστών σε σχέση με τα PC, γεγονός που κάνει μερικές διαφημίσεις απαγορευτικές από πλευράς προδιαγραφών. Επιπλέον, το μικρό μέγεθος της οθόνης των κινητών κάνει τις διαφημίσεις δυσανάγνωστες, ενώ και οι χρήστες περνούν λιγότερο χρόνο σερφάροντας στο Ίντερνετ μέσω κινητού, σε σχέση με τον υπολογιστή.
Από την άλλη, υπάρχουν ενδείξεις ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις των δύο εταιρειών υπάρχει λογική. Οι κινητές πλατφόρμες θεωρούνται το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς, σύμφωνα με έρευνες. Από την ημέρα που η Google εγκαινίασε το Android πριν από δύο χρόνια, οι αναζητήσεις μέσω κινητών στη μηχανή της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 500%.
Το eMarketer προβλέπει ότι η διαφημιστική δαπάνη στα κινητά τηλέφωνα στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 35% για τα επόμενα τρία χρόνια, φτάνοντας τα 1,6 δισεκατομμύρια το 2013. Συνολικά, η συγκεκριμένη αγορά θα πενταπλασιαστεί στα πέντε δισεκατομμύρια τα επόμενα τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα λεγόμενα στελέχους της Google, σε λίγα χρόνια οι διαφημιζόμενοι δεν θα κάνουν διάκριση ανάμεσα στη διαδικτυακή διαφήμιση και αυτή στα κινητά τηλέφωνα, όπως δεν υφίσταται σήμερα η διάκριση ανάμεσα στη διαφήμιση της αναλογικής και της καλωδιακής τηλεόρασης.
Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, κλειδί στην ανάπτυξη της διαφήμισης στα κινητά είναι η εκμετάλλευση των μοναδικών χαρακτηριστικών των έξυπνων κινητών, ως πλεονέκτημα απέναντι στα PC. Οι φορητές συσκευές γνωρίζουν το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης, είναι προσωποποιημένες και είναι η οθόνη που κοιτάζει ο καταναλωτής τις περισσότερες φορές στη διάρκεια της ημέρας. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους διαφημιστές να παράγουν περισσότερο στοχευμένες και επιτυχημένες, σε σχέση με τις παραδοσιακές τηλεοπτικές, διαφημίσεις.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες Cnn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου