Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Εθελοντές φοιτητές της Ιατρικής σε κέντρα υγείας

Με το σύνθημα «Ρίχνουμε άγκυρα υγείας», 132 φοιτητές Ιατρικής από όλη την Ελλάδα θα προσφέρουν από σήμερα, και μέχρι τις 31 Αυγούστου εθελοντική εργασία σε 12 κέντρα υγείας στην περιφέρεια.
Τα καθημερινά τους καθήκοντα; Η κλινική εξέταση ασθενών, αιμοληψίες, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και συρραφή τραυμάτων. Απώτεροι στόχοι; Η εξυπηρέτηση των ασθενών στα κέντρα υγείας λόγω έλλειψης προσωπικού, αλλά και... οι οικονομικές διακοπές.
«Επειδή στην Ιατρική ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος, κοιτάς να κάνεις πράγματα που σε διαφοροποιούν από τους συμφοιτητές σου και σου τονώνουν το ιατρικό σου προφίλ», λέει στα «ΝΕΑ» αναφερόμενος στην εθελοντική προσφορά ο 23χρονος φοιτητής στην Ιατρική Αθήνας Μιχάλης Σιδερής. «Φυσικά, το κάνουμε και για τις διακοπές», συμπληρώνει γελώντας. «Είμαστε μόνο 23 χρονών».
Ο κ. Σιδερής είναι πρόεδρος της φοιτητικής μη-κυβερνητικής οργάνωσης Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η οποία διοργανώνει την Καλοκαιρινή Ιατρική Απόβαση εδώ και 13 καλοκαίρια «χωρίς την παρέμβαση καθηγητών, παρά μόνο των τοπικών φορέων», όπως λέει.
Στην ΕΕΦΙΕ- που μετρά 3.500 μέλη- γράφτηκε από το πρώτο έτος στην Ιατρική. Φέτος, έχοντας τελειώσει το πέμπτο έτος, δηλώνει πως θα ταξιδέψει στα νησιά για να συντονίσει την προσπάθεια.
5.500 φοιτητές
«Η Απόβαση ξεκίνησε ως πρόγευση αγροτικού από φοιτητές Ιατρικής για φοιτητές Ιατρικής το 1997», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σιδερής υπολογίζοντας πως έκτοτε έχουν συμμετάσχει περίπου 5.500 φοιτητές σε αυτή τη διοργάνωση. Η οργάνωση της προσπάθειας περνάει από τα χέρια μιας ομάδας 20 φοιτητών. «Τηλεφωνούμε στα κέντρα υγείας, ρωτάμε για τις ανάγκες τους και ύστερα κατανέμουμε τους ενδιαφερόμενους φοιτητές».
Οι προορισμοί επιλέγονται με βάση τις ανάγκες. «Από τη μια στέλνουμε τα παιδιά σε περιοχές που έχουν αυξημένο τουρισμό και από την άλλη επιλέγουμε να ενισχύουμε κέντρα υγείας που δεν έχουν πολλούς πόρους για έκτακτο ιατρικό προσωπικό», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρηματοδότησης τους οδήγησε φέτος να μη στείλουν φοιτητές σε προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Χίος.
Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών είναι απλή. Κάθε άνοιξη οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές από τις 7 ιατρικές σχολές της χώρας καλούνται να δηλώσουν τον προορισμό που τους ενδιαφέρει και να επιλέξουν ένα από τα τέσσερα τετραήμερα εθελοντικής εργασίας. Οι αιτήσεις συγκεντρώνονται και οι θέσεις κατανέμονται έπειτα από κλήρωση, λέει ο κ. Σιδερής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 4ο έτος σπουδών.
Τα Κέντρα Υγείας στα Κύθηρα, την Κω, τη Ρόδο, τη Λευκάδα, τη Μήλο και την Αμοργό είναι μερικά από αυτά που θα υποδεχθούν φέτος τους εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι θα εργάζονται εκεί ανά ζευγάρια και θα εναλλάσσονται κάθε 10 μέρες.
πηγή: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου