Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ανάληψη ευθύνης για τον εμπρησμό εταιρικού αυτοκινήτου της πολυεθνικής εταιρίας Intersport

«…Προσφέρουμε ένα δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον το οποίο προωθεί τηνομαδικότητα και την προσωπική ανάπτυξη ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά μας είναι η έμπνευση και η πρωτοβουλία τα οποία μας βοηθούν να δημιουργούμε θετικά συναισθήματα και εμπειρίες στους πελάτες μας…»


 
Απόσπασμα από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας και που αφορά τις θέσεις εργασίας της.
 
Προ ημερών, στο κατάστημα της Intersport στη Βάρη, ξεκίνησε ένα «πείραμα» το οποίο συνέλαβε ο νους κάποιου «πεφωτισμένου μαρκετίστα» που «εργάζεται» ακριβώς πάνω από το κατάστημα, στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Τι είναι ακριβώς αυτό το πείραμα;
Είναι μια προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας των χαμηλόμισθων πωλητών, μέσω του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Για την ακρίβεια, υπάρχει ένα σύστημα πόντων τους οποίους συλλέγει ο πωλητής και μια βαθμολογία στην οποία κατατάσσεται. Ο πωλητής κερδίζει πόντους ανάλογα με τον αριθμό των πωλήσεων που επιτυγχάνει, αλλά και ανάλογα με τα έσοδα που φέρνει στην εταιρία, αποτέλεσμα του κόστους του αντικειμένου που καταφέρνει να πουλήσει στον πελάτη(καταλαβαίνετε τη δούλεμα θα τρώει ο πελάτης που δεν φταίει και σε τίποτα). Με αυτό το πείραμα, προσπαθούν να στρέψουν τον ένα πωλητή εναντίον του άλλου, και από φίλος να γίνει ανταγωνιστής. Φυσικά, οι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς θα υποστηρίξουν πως «άλλη η συμπεριφορά στη δουλειά, και άλλη έξω από αυτήν» εννοώντας πως «στη δουλειά ανταγωνιστές, δηλαδή, ο θάνατος σου η ζωή μου, αλλά μόλις σχολάμε πάμε για ποτέ σαν φίλοι». Εδώ υπάρχει ο εξής παράγοντας που καταρρίπτει αυτή την σκέψη των καπιταλιστών: βρισκόμαστε σαν κράτος σε περίοδο μεγάλης κρίσης και το να εργάζεται κανείς ακόμα και με τον βασικό μισθό, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι αποτελεί «ευτύχημα». Κι αυτό, διότι η απόλυση σημαίνει κι αυτόματα ανεργία. Δεδομένου λοιπόν ότι οι αντικειμενικές συνθήκες επηρεάζουν τον χαρακτήρα και την συνείδηση του ανθρώπου, είναι επόμενο να δημιουργηθούν τριβές μεταξύ των εργαζομένων ξεκινώντας φυσικά από τους πιο αδύναμους ψυχολογικά ή αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη ή και από τους ιδιοτελείς ακόμα, για να μην παραβλέπουμε και τις δικές μας αδυναμίες, εμείς οι εργαζόμενοι. Απ’ όποιον και να ξεκινήσει όμως το πρόβλημα, σαν «ντόμινο» θα επηρεάσει όλους τους πωλητές(και για να τα λέμε όλα, πιθανόν να είναι και αιτία μείωσης της παραγωγικότητας λόγω της «κακής ατμόσφαιρας» που θα επικρατήσει στο κατάστημα).
Σε ποιο σημείο λοιπόν προωθείτε την ομαδικότητα «κύριοι» «οικονομολόγοι» και «μαρκετίστες-διαφημιστές»;
Πως ακριβώς αντιλαμβάνεστε την προσωπική ανάπτυξη;
Μήπως προωθείτε την μέθοδο «για να κάνω καριέρα, πατώ επί πτωμάτων»;
Αυτό είναι το κλίμα που προτιμάτε να έχει ο χώρος εργασίας των «κατώτερων» υπαλλήλων;

Αν το θέλετε έτσι, τότε κι εμείς, οι εργαζόμενοι της Intersport, αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς από το «δηλητήριο» που εκτοξεύετε, τις ηλίθιες ιδέες σας. Δεν θα αφήσουμε αυτό το σύστημα να το επιβάλλετε και σε άλλα καταστήματα της Αττικής. Ο εμπρησμός του εταιρικού αυτοκινήτου που ήταν παρκαρισμένο πίσω από το κτήριο στο οποίο στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, ήταν συμβολικός και μόνο η αρχή για ότι πρόκειται να ακολουθήσει, αν συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο. Την μεγαλύτερη υπευθυνότητα καταλογίζουμε στον διευθύνων σύμβουλο της εταιρίας,«Νικολάκη» Χαρμαντά, ο οποίος προφανώς ήταν και αυτός που ενέκρινε τελικά το σύστημα με τους πόντους για τους πωλητές.
Καλούμε τους εργαζόμενους της Intersport Hellas, να αντισταθούν στην καταπίεση που τους επιβάλλουν. Να μην «σπάσουν», να μην «λυγίσουν» και να μείνουν ενωμένοι, κυρίως απέναντι σε αυτά τα «πειραματικά τερτίπια» της διοίκησης που απειλούν να διαλύσουν τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων. Με φόντο της οικονομική κρίση στη χώρας μας, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα ακόμα θύμα-δούλο που επαναστατεί και εξεγείρεται κατά του σάπιου συστήματος. Δεν είστε μόνοι σας δεν πορεύεστε μόνοι σας. Αν έτσι νομίζετε, τότε και τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν σε ένα παρόμοιο και μάλλον σκληρότερο περιβάλλον. Έχετε μία ζωή, αυτονόητο, και οφείλετε να πράξετε κάτι για την επόμενη γενιά και να της το κληρονομήσετε.
Δανείστε μας την οργή και το μίσος σας για τους αφέντες σας, ώστε να το μετατρέψουμε σε πύρινη φλόγα που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της!
Ελάτε μαζί μας να βάλουμε φωτιά στις συνειδήσεις!
 
«Τρομοκρατικό σωματείο Εργαζόμενων των καταστημάτων Intersport»
πηγή:indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου