Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

WikiLeaks: Μόνον «παρεμπιπτόντως» υπάρχει η Αλ Κάιντα στα έγγραφα του Πενταγώνου

Μόνον παρενθετικά αναφέρεται η Αλ Κάιντα στα πολυσέλιδα έγγραφα του Πενταγώνου που αποκαλύφθηκαν στην ιστοσελίδα WikiLeak.

Η Αλ Κάιντα υπάρχει μόνον ως «δεύτερη σκέψη» στις αναφορές των δυνάμεων που μάχονται τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την ανάλυση που επιχειρεί η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ στα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeak τον περασμένο μήνα.
Η τρομοκρατική οργάνωση αναφέρεται μόλις καμιά δεκαριά φορές στις 76.000 σελίδες των εγγράφων που αφορούν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και οι περισσότερες αναφορές γίνονται μόνον παρεμπιπτόντως, τονίζει η εφημερίδα σε σημερινό της άρθρο.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρεται επίσης σπανίως, καθώς και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, προσθέτει η εφημερίδα.
Η ανάλυση των χιλιάδων εγγράφων που χρονολογούνται από το 2004 έως το 2009 επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ πως η Αλ Κάιντα έχει μετατραπεί σε «περιθωριακό παράγοντα στο αφγανικό μέτωπο», προσθέτει η Ποστ.
Η αποκάλυψη των εγγράφων τον προηγούμενο μήνα είχε επικριθεί εντονότατα από τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες υποστηρίζουν πως αυτό υπονομεύει τις επιχειρήσεις. Το Πεντάγωνο κάλεσε τη WikiLeak να μην προβεί στη δημοσίευση άλλων 15.000 εγγράφων.
πηγή:www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου