Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η επίσκεψη Νετανιάχου και η σημασία της...

Κίνηση τεράστιου στρατηγικού ρίσκου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Για πρώτη φορά υποδεχόμαστε Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Η επίσημη δικαιολογία είναι η αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων. Ο πραγματικός λόγος παραμένει ακόμη στο επίπεδο των εικασιών.
  • H πιο σοβαρή εικασία είναι ότι η Ελλάδα διάλεξε στρατόπεδο, μετά την ενεργητική στρατηγική της Τουρκίας να τεθεί επικεφαλής των αραβικών αντιδράσεων στο Παλαιστινιακό. Οποτέ, εμείς, δεν είχαμε περιθώρια και για να μην απομονωθούμε επιλέξαμε το αμερικανο-ισραηλινό στρατόπεδο, χωρίς να ταυτιζόμαστε. Η κριτική σε αυτή τη στρατηγική είναι πως ετεροκαθοριζόμαστε και ακολουθούμε τις τουρκικές επιδιώξεις. Με παθητικό ρόλο, τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Η στρατηγική φιλίας με τις αραβικές χώρες που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας Παπανδρέου στηριζόταν σε ειλικρίνεια και ιδεολογική συμπόρευση. Για αυτό και ήταν στέρεη, στο χρόνο και στις προβοκάτσιες του σιωνιστικού μπλόκ. Μέχρι σήμερα, μείναμε στο απυρόβλητο τρομοκρατικών επιθέσεων που θα προέρχοταν από άραβες, ακόμη και με κυβερνήσεις δεξιές και φιλοαμερικανικές ακριβώς χάρη στη στρατηγική του Ανδρέα. Και μια στρατηγική χαρακτηρίζεται επιτυχημένη, αν προασπίζει τη θέση σου και σου εξασφαλίζει ειρήνη. Αυτά είναι τα σημαντικά που χάνουμε σήμερα, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη άξια λόγου. Ας σημειώσουμε, εδώ, πως η Αλ Κάιντα με πρόσφατο μήνυμα της επιτίθεται στην Τουρκία και την κατηγορεί για διγλωσσία και υποκρισία. Αυτό δείχνει πως η επιδίωξη της Τουρκίας να εκφράσει ολόκληρο τον αραβικό κόσμο δεν επιτυγχάνεται προς το παρόν, άρα ακόμη και το επιχείρημα "πάμε απέναντι απ` τους τούρκους" αμφισβητείται.
  • Μια άλλη εικασία είναι ότι δεν υφίσταται καμία στρατηγική και αγόμαστε και φερόμαστε από τους υπεραντλαντικούς "συμμάχους". Αυτό ισοδυναμεί με προδοσία, ιδεολογική και εθνική. Ιδεολογική διότι ταυτιζόμαστε με κατακτητές, δολοφόνους και μάλιστα διαρκείας, ίδιους με αυτούς που κατέχουν τη μισή Κύπρο. Εθνική, διότι πραγματοποιούμε θεμελιώδους σημασίας επιλογές στην παγκόσμια σκακιέρα ισχύος χωρίς να προσμετράμε το εθνικό συμφέρον. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι η εισβολή στην Κύπρο μετά την προδοσία της χούντας υπήρξε βασικός λόγος για την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.



Αυτήν την ώρα συλλογικότητες, φορείς και κόμματα της Αριστεράς καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου, με συνθήματα:

"Έξω ο Νετανιάχου από την Ελλάδα



Έξω οι ισραηλινοί από τη Γάζα



Εδώ και τώρα ελεύθερο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος"


ΤΟΤΕ....που οι Έλληνες είχαμε το κεφάλι ψηλά,
....ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου