Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Οχι» στην έρευνα σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα από το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ

Το Ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ δεν επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση ερευνών σε ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα επειδή κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την αμερικανική νομοθεσία που απαγορεύει ρητά τη χρήση οικονομικών πόρων του αμερικανικού κράτους προκειμένου να καταστραφούν έμβρυα. Η δικαστική απόφαση καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στην πολιτική για την επιστημονική έρευνα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Ομπάμα πριν από μερικούς μήνες. Η εξέλιξη προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας αλλά και στους ερευνητές των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, που θεωρούσαν ότι η εξαγγελθείσα από τον Αμερικανό πρόεδρο πολιτική δέσμευση περί απελευθέρωσης της έρευνας αποτελούσε ταυτόχρονα και νόμο του κράτους.

Ο Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερθ, πάντως, κατέληξε στην απαγόρευση διότι, όπως αναφέρει στη 15σέλιδη ανάλυση του σκεπτικού του, «η έρευνα στα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα προφανώς προϋποθέτει την καταστροφή του εμβρύου, κάτι που απαγορεύεται από την αμερικανική νομοθεσία».
Κεντρικό ρόλο στη λήψη της απόφασης διαδραμάτισε η τροπολογία Ντίκεϊ – Γουίκερ, η οποία προστίθεται από το Κογκρέσο κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό και απαγορεύει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της καταστροφής εμβρύων. Η κυβέρνηση Ομπάμα μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης ή να επαναδιατυπώσει τους όρους υπό τους οποίους είναι δυνατή η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση της πολλά υποσχόμενης έρευνας.
Η αγωγή που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση είχε κατατεθεί με την υποστήριξη χριστιανικών οργανώσεων κατά των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και ζητούσε να μην επιτραπεί η κρατική χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ερευνητικού τομέα, όχι μόνο επειδή παραβίαζε τον ισχύοντα νόμο, αλλά διότι αποστερούσε χρήματα από έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν σε ενήλικα βλαστοκύτταρα. Τέλος, όπως δήλωσε ο δρ Ιρβινγκ Βάισμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η απαγόρευση έκανε καπνό τις ελπίδες ερευνητών και ασθενών που επί χρόνια αναμένουν ίαση με τη βοήθεια των βλαστοκυττάρων.
Ακόμα, όμως, και με τους νέους κανόνες της κυβέρνησης Ομπάμα για την έρευνα στα βλαστοκύτταρα, δεν επιτρέπεται η κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων. Απλώς είναι δυνατή η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ερευνών που προϋποθέτουν τη χρήση τέτοιων κυττάρων.
Την αρχική αγωγή που οδήγησε στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε ο δρ Τζέιμς Σέρλεϊ του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Ερευνας της Βοστώνης και η Τερέζα Ντίσερ της AVM Biotechnology. Και οι δύο επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες σε ενήλικα βλαστοκύτταρα.
πηγή:Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου