Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Εξακολουθεί να διχάζει το Street View της Google

Η γνωστή υπηρεσία online χαρτών Street View της Google, που παρέχει στο χρήστη λεπτομερείς εικόνες δρόμων εξακολουθεί να εγείρει ποικιλία αντιδράσεων που αφορούν την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, τρία χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της.
Αυτοκίνητα και τρίκυκλα της εταιρείας, συνδεδεμένα με κάμερες και εξοπλισμό δορυφορικού εντοπισμού τριγυρνούσαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων καταγράφοντας τις διαδρομές και παίρνοντας φωτογραφίες περαστικών, αυτοκινήτων, μέχρι και αυλών σπιτιών, συνθέτοντας έτσι τις εικονικές διαδρομές της υπηρεσίας. Κάποιοι πολίτες αρχικά παραπονέθηκαν ότι τα πρόσωπα τους ήταν απόλυτα εμφανή σε αυτές τις φωτογραφίες, εκθέτοντας τους σε οποιονδήποτε έκανε χρήση της υπηρεσίας. Κάποιοι άλλοι εξέφρασαν φόβους στοχοποίησης των οχημάτων τους από εγκληματίες, αφού οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων ήταν ευδιάκριτες.
«Το Street View είναι μια υπηρεσία που συγκεντρώνει και καθιστά μόνιμη μια πληροφορία που θα ήταν εντελώς προσωρινή», σχολίασε ο Τζον Βέρντι, σύμβουλος του Κέντρου Ηλεκτρονικής Ιδιωτικότητας. Σύντομα, αυξήθηκε ο αριθμός εκείνων που κατηγορούσαν την εταιρεία για παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής, αφού οι κάμερες των οχημάτων κατέγραφαν τις αυλές των σπιτιών, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το εσωτερικό των σπιτιών όπως φαινόταν από τα παράθυρα. Η αμερικανική εταιρεία συμμορφώθηκε με τις συστάσεις που της έγιναν, θολώνοντας τα πρόσωπα των περαστικών που φαινόταν στις φωτογραφίες της υπηρεσίας αλλά και τις πινακίδες των διερχόμενων αυτοκινήτων.
Φέτος, η αντιπαράθεση για το Street View έλαβε νέες, ακόμη πιο αρνητικές για την εταιρεία διαστάσεις, με την αποκάλυψη ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα στα οχήματα της Google δε φωτογράφιζαν απλά τους δρόμους, αλλά συγκέντρωναν και άλλα ηλεκτρονικά δεδομένα από τα οικιακά δίκτυα που δεν προστατευόταν από κάποια μέθοδο κρυπτογράφησης. Στην ουσία η εταιρεία είχε πρόσβαση σε email, ιστοσελίδες που επισκέπτονταν οι πολίτες και άλλου είδους ηλεκτρονικές πληροφορίες που μεταδίδοταν μέσω ασύρματων routers στις περιοχές από τις οποίες περνούσαν τα οχήματα της Google.
Με την αποκάλυψη αυτής της ιστορίας, η εταιρεία έσπευσε αρχικά να ζητήσει δημόσια συγνώμη δηλώνοντας ότι δε γνώριζε για το γεγονός, ωστόσο περισσότερες από δέκα χώρες ερευνούν κατά πόσο η εταιρεία παραβίασε τις εθνικές νομοθεσίας ατομικών δικαιωμάτων.
Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, η αστυνομία της Νότιας Κορέας εισέβαλε και ερεύνησε τα γραφεία της Google ως μέρος της δικής της έρευνας που διεξάγει. Η αστυνομία κατάσχεσε σκληρούς δίσκους υπολογιστών και άλλο υλικό, ενώ σκοπεύουν να καλέσουν στελέχη του προσωπικού της εταιρείας για περαιτέρω ερωτήσεις.
Από την άλλη, αναλυτές εκτιμούν ότι η παράδοση των προσωπικών δεδομένων, που πιθανόν έχει συγκεντρώσει η Google, από την αμερικανική εταιρεία στα χέρια των εθνικών αρχών μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους. «Σε κάποιες περιπτώσεις, η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια», επεσήμανε η Κατίτζα Ροντρίγκεζ, διευθύντρια του Electronic Frontier Foundation. Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πρόσχημα προστασίας των πολιτών τους για να αποκτήσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ακτιβιστών, bloggers και άλλων που ζουν σε χώρες με προβληματικό παρελθόν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
πηγή:www.kathimerini.gr  με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου