Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Φεστιβάλ Hulda: Από τη Στοκχόλμη στην Κωνσταντινούπολη

Η ηλικίας εκατό ετών σκούνα, η M/S Hulda, που έδεσε σήμερα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης μεταφέρει μια πλούσια «πραμάτεια». Γιατί, παρόλο που ταξίδεψε στο παρελθόν σαν εμπορικό και φορτηγό πλοίο στη Βαλτική, σήμερα τα ταξίδια της είναι γεμάτα πολιτισμό, ιδέες και τέχνη.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα διεθνές project με θέμα το δημιουργικό διάλογο μεταξύ τέχνης και επιστήμης , με αφορμή το έργο του Τουρκο-Σουηδού γλύπτη Ilhan Koman (1921-1986). Το πλοίο υπήρξε κατοικία και στούντιο του καλλιτέχνη, ενώ σήμερα –με την ανακήρυξή του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Σουηδίας- αποτελεί το κέντρο του Φεστιβάλ Hulda που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ilhan Koman με την υποστήριξη του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «Κωνσταντινούπολης 2010 – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» σε συνεργασία με φορείς από όλη την Ευρώπη.

Από τη Στοκχόλμη στην Κωνσταντινούπολη
Το ταξίδι του πλοίου και του Φεστιβάλ ξεκίνησε από τη Στοκχόλμη στις 26 Μαρτίου 2009 κι αφού πέρασε από το Άμστερνταμ, την Αμβέρσα, το Μπορντό, τη Λισαβόνα, τη Βαρκελώνη, τη Νάπολη και τη Μάλτα έφτασε και στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό του την Κωνσταντινούπολη.
Στην πόλη μας το κοινό θα έχει την ευκαιρία από τις 17 Αυγούστου και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου να παρακολουθήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
-εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών σχεδιασμένα από το Forum Ευρωπαϊκών Πολιτιστικών Ανταλλαγών και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με μια ομάδα μουσειολόγων.
- εργαστήριο για νέους καλλιτέχνες με θέμα τη σχέση τέχνης και επιστήμης
-προβολές έργων βίντεο καταξιωμένων καλλιτεχνών και άλλα ειδικά σχεδιασμένα project.

Η Θεσσαλονίκη της Τέχνης
Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ έλαβε χώρα κι ένας φοιτητικός διαγωνισμός (Artscist). Διεθνής επιτροπή επαγγελματιών της τέχνης και των επιστημών αξιολόγησε τις προτάσεις φοιτητών από όλη την Ευρώπη με θέμα το συγκερασμό τέχνης και επιστήμης και επέλεξε 10 νικητές. Οι πέντε από αυτούς είναι φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη και να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη έκθεση.
Ο Ilhan Koman
Γεννημένος το 1921 στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, ο Ilhan Koman μετακόμισε στη Στοκχόλμη το 1959, όπου δίδαξε στο Σουηδικό Σχολείο Τεχνών και Σχεδίου Konstfackskolan. Αγόρασε το Hulda το 1965 και το ανακαίνισε με στόχο να το μετατρέψει σε κατοικία και στούντιό του. Η ζωή του Koman, αφιερωμένη στην τέχνη και την επιστήμη, τον συνδέει απευθείας με το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, ενώ το έργο του καλύπτει μια ευρεία γκάμα πρωτοποριακών υλικών και μεθοδολογιών.

Info
Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη
Εγκαίνια: 26 Αυγούστου, 20:00
Διάρκεια: 27 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00-14:00 και 16:00-23:00
Πληροφορίες: 2310 224626, info@artbox. gr
πηγή:agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου