Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Νέο Σύνταγμα της Βενεζουέλα: είναι πράγματι τόσο απολυταρχικό;


Το Σύνταγμα είχε ήδη τροποποιηθεί το 1999 για να δώσει το δικαίωμα στον Τσάβες να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η παρούσα θητεία του Τσάβες λήγει το 2013 και με την επιθυμητή τροποποίηση, ο Πρόεδρος στοχεύει στο να μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος στο μέλλον, για απεριόριστες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η τροποποίηση του Συντάγματος θα διαβιβασθεί στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το οποίο θα προκηρύξει δημοψήφισμα στα μέσα Φεβρουαρίου.
Απολυταρχικό Σύνταγμα;
Ο διεθνής τύπος κατηγορεί άλλοτε ευθέως και άλλοτε εμμέσως τον Ούγκο Τσάβες πως με την τροποποίηση αυτή κινείται προς μία πιο απολυταρχική δομή του κράτους και στοχεύει να διασφαλίσει διαιώνιση της εξουσίας του.
Ωστόσο, τα διεθνή μέσα ίσως βιάζονται υπερβολικά να προδιαγράψουν πως ο Τσάβες οδηγεί τη Βενεζουέλα σε μία δικτατορία. Παραβλέπουν προκλητικά το γεγονός πως η κρίσιμη τροποποίηση θα επιτρέπει απλώς στον Τσάβες να συνεχίσει να...θέτει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές. Δεν καταργεί τη δημοκρατική εκλογή, ούτε προκαθορίζει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών. Απλώς δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα εκ νέου συμμετοχής, κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολλά άλλα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του ελληνικού ή του γαλλικού συντάγματος, που επιτρέπουν την απεριόριστη επανεκλογή του πρωθυπουργού ή του προέδρου αντίστοιχα. Κανείς επίσης δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ όταν, υπό το βρετανικό συνταγματικό δίκαιο, η Μάργκαρετ Θάτσερ παρέμεινε στην εξουσία για 11 ολόκληρα χρόνια! Ωστόσο, στα πλαίσιο της κινδυνολογίας των ΜΜΕ, η «δυνατότητα» απεριόριστης επανεκλογής του Τσάβες ταυτίζεται αμέσως με τη διαιώνισή του στην προεδρική καρέκλα.
Πώς θα διαμορφωθεί το δημοψήφισμα;
Οι κατηγορίες εναντίον του Τσάβες που έχουν ίσως τη μεγαλύτερη βάση, είναι αυτές που αφορούν την ίδια τη διενέργεια του δημοψηφίσματα. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Βενεζουέλα δεν θα μπορούν να διαβάσουν στα ψηφοδέλτια το ακριβές νέο κείμενο των υπό τροποποίηση άρθρων, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι» με σαφήνεια.
Αντίθετα, θα έχουν μπροστά τους ένα κείμενο που θα λέει: «Εγκρίνετε τη διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, υπό τους όρους που προβλέπονται στην τροποποίηση των άρθρων 230, 160, 174, 192 και 162 του Συντάγματος, όπως διαμορφώθηκε από το Κοινοβούλιο, ώστε να επιτραπεί η τοποθέτηση σε όλα τα δημόσια αξιώματα άμεσης εκλογής, με τρόπο ώστε η εκλογή να γίνεται ως αποκλειστική έκφραση της λαϊκής ψήφου;»
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι σε μία ερώτηση διατυπωμένη με τέτοιο τρόπο, όποιος απαντήσει «όχι» θα είναι σαν να αντιτίθεται στην ίδια τη δημοκρατία και την ορθή διακυβέρνηση.
πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου