Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μήπως το πρωινό που τρώτε σας κάνει σκύλα;

Το λογοπαίγνιο hangry που γίνεται ανάμεσα στις αγγλικές λέξεις hungry (πεινασμένος) και angry (θυμωμένος) εξηγεί ακριβώς πώς οι μανιακοί με τη δίαιτα αδυνατούν να διαχειριστούν τα νεύρα τους. Πρόσφατα, ένα ανάλογο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «New York Times» εστιάζει στο γεγονός ότι είναι πλέον κοινώς αποδεκτό στην Αμερική να απολογείται κάποιος για την απρόκλητη επιθετική συμπεριφορά του με την απλή εξήγηση «ένιωθα πεινασμένος».
Αν γνωρίζετε ήδη για τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) των τροφών, είναι καιρός να σκεφτείτε και τον «συναισθηματικό» δείκτη των τροφών. Ερευνητές της Κοινότητας Ψυχολογικής Υγείας «MIND», που εργάστηκαν πάνω στο θέμα «Τροφές και διάθεση», συμπέραναν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να μας επηρεάσουν με οποιονδήποτε τρόπο, από το να μας οδηγήσουν στη σχιζοφρένεια, έως στην εξέλιξη στα επαγγελματικά μας, καθώς και στη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους. Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι τροφές που προσλαμβάνουμε επηρεάζουν τις χημικές ουσίες που παράγει ο εγκέφαλος, ειδικά τους νευροδιαβιβαστές, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ακετυλοχολίνη, που επηρεάζουν τη χαρά ή τη λύπη μας. Επίσης, συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου με την έλλειψη σωστής και τακτικής διατροφής και την έλλειψη Ωμέγα - 3 λιπαρών οξέων (που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια) με την κατάθλιψη.
Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ κάποιες τροφές μπορούν να μας ρίξουν τη διάθεση, άλλες μπορούν να την ανεβάσουν. Αρκετοί από εμάς παραλείπουμε το πρωινό γεύμα και πολύ γρήγορα ψάχνουμε μανιωδώς να βάλουμε κάτι γλυκό στο στόμα μας, όταν η πείνα γίνεται έντονη. Εκείνη τη στιγμή είναι σαν να σκοτώνουμε τα συναισθήματά μας. Ένα ντόνατ μπορεί να δώσει στιγμιαία ενέργεια, όμως αμέσως μετά δημιουργεί καταστροφικά συναισθήματα, τα οποία συνοδεύονται από επιθετική διάθεση που θα έκαναν ακόμη και την Αλέξις Κάρινγκτον να φαίνεται αρνάκι μπροστά σας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το πρόγευμα είναι το κλειδί για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας. Ένα μπολ κουάκερ, με καρύδια, σπόρους και φρέσκα βατόμουρα είναι το ιδανικό πρόγευμα, αφού εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για όλη την υπόλοιπη μέρα και δεν σας αφήνει να καταρρεύσετε.
Το σίγουρο είναι πως η διατροφή μπορεί να μας κάνει ευέξαπτους και ανήσυχους. Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν, πλημμυρίζοντας τον οργανισμό με ορμόνες άγχους, κορτιζόλης και αδρεναλίνης. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα παίρνοντας για πρωινό ένα καφέ, μια σοκολάτα, ή ακόμη χειρότερα ένα τσιγάρο – συστατικά που πυροδοτούν περισσότερες στρεσογόνες ορμόνες. Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες. Ένα μήλο και λίγα βραζιλιάνικα φιστίκια είναι το ιδανικό σνακ, αφού διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και μας κάνουν να νιώθουμε περισσότερο ήρεμοι και ικανοί να χειριστούμε τα σκαμπανεβάσματα στον εργασιακό χώρο.
The mood food
Ποιες τροφές ανεβάζουν και ποιες καταδικάζουν τη διάθεσή μας;
Happy food
Νερό. Απαραίτητα έξι με οκτώ ποτήρια την ημέρα.
Σκουμπρί, σαρδέλες και σολομός. Περιέχουν ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα. Aυξάνουν την αισιοδοξία, την οξυδέρκεια πνεύματος και τη συγκέντρωση
Κοτόπουλο και γαλοπούλα. Περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο σχετίζεται με τον ύπνο και τον έλεγχο της διάθεσης.
Ξηροί καρποί και σπόροι. Ανεβάζουν τη σεξουαλική λίμπιντο. Τα βραζιλιάνικα φιστίκια θεωρούνται ο «Brand Pitt» των ξηρών καρπών.
Χυλός βρόμης. Είναι από μόνος του ένα πλήρες πρωινό που θα σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, χωρίς να πεινάσετε υπερβολικά.
Τόφου. Η κινέζικη τροφή που θεωρείται το ζεν των τροφών και ρυθμίζει την καλή διάθεση.
Μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χαρούμενη και σέξι, αρκεί να περιοριστείτε σε μικρές ποσότητες.
Bitchy Food
Κόκα - κολα, τσάι, καφές (ή οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη). Μπορεί, προς στιγμή, να νιώθετε ότι σας δίνουν ενέργεια, όμως αργότερα προκαλούν τρεμούλα, νευρικότητα και οξύθυμη συμπεριφορά.
Προσθετικά όπως ενισχυτικά, γλυκαντικά και συντηρητικά. Γνωρίζετε ανθρώπους που βγάζουν προς τα έξω μια ψεύτικη γλυκύτητα, ενώ είναι real bitches; Ακριβώς έτσι σας κάνουν να νιώθετε και οι παραπάνω τροφές.
Ντόνατς, κέικ, μπισκότα (συμπεριλαμβανομένων και των δημητριακών που περιέχουν ζάχαρη). Αναρωτιέστε γιατί νιώθετε συνεχώς πεινασμένη; Μετά την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής που περιέχει υψηλά ποσοστά ζάχαρης, νιώθετε κατάθλιψη, υπνηλία, και πείνα μόλις λίγες ώρες μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου