Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Υγιεινή διατροφή και κινούμενα σχέδια

Στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που περιέχονται σε συσκευασίες που απεικονίζουν διάσημους παιδικούς ήρωες είναι νοστιμότερα από τα ιδίου τύπου που περιέχονται σε απλές συσκευασίες υποστηρίζουν τα παιδιά σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Το κάθε παιδί πήρε τρία διαφορετικά είδη -κρακεράκια, ζελεδάκια και καρότα- τα οποία τους δίνονταν είτε σε απλές είτε σε συσκευασίες στις οποίες απεικονίζονταν διάφοροι διάσημοι παιδικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων.
Τα παιδιά δοκίμασαν και την απλή και τη συσκευασία με τον παιδικό ήρωα και ερωτήθηκαν αρχικά να δηλώσουν ποιο ήταν πιο νόστιμο. Το 50 με 55% των παιδιών δήλωσε πως πιο νόστιμο είναι αυτό με το καρτούν. Στη συνέχεια, ρωτήθηκαν ποιο σνακ προτιμούσαν και το 73-85% των συμμετεχόντων επέλεξε σαν σνακ το τρόφιμο που περιεχόταν στη συσκευασία με τους ήρωες.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα καλό όπλο στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας αφού οι παιδικοί ήρωες θα μπορούσαν άνετα να στολίζουν τις συσκευασίες υγιεινών προϊόντων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας τείνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση αφού σκοπεύει να… κάνει διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των Simpsons, οι οποίοι στην ειδική καμπάνια θα παίρνουν πλούσιες βιταμίνες από καρότα και μήλα. Την ίδια ώρα το υπουργείο των ΗΠΑ, έχει επιστρατεύσει τον Σρεκ ενώ ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης φιγουράρει ήδη σε συσκευασίες φρούτων και λαχανικών.
Οι ειδικοί πάντως θεωρούν ότι η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας που έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση των διάσημων παιδικών ηρώων στις συσκευασίες των σνακ γι’ αυτό επιμένουν πως είναι ανάγκη οι συγκεκριμένες συσκευασίες να αποσυρθούν.
πηγή:TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου