Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Τρομοϋστερία και μαζικές διώξεις αγωνιστών από το κράτος της Χιλής

Το Σάββατο 14 Αυγούστου, ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας πραγματοποίησαν πογκρόμ εναντίον αναρχικών στην ευρύτερη περιοχή του Σαντιάγο, πρωτεύουσας της Χιλής.

Πιο συγκεκριμένα η συντονισμένη επιχείρηση διώξεων που έλαβε χώρα υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του ειδικού εισαγγελέα Pena, περιελάμβανε εισβολές σε 17 σπίτια στο Santiago και στο Valparaiso, σε καταλήψεις και κοινωνικά κέντρα. Ο εισαγγελέας Pena είναι επικεφαλής της έρευνας της "υπόθεσης βόμβα", υπόθεση που σχετίζεται με εκατοντάδες επιθέσεις που έχουν γίνει στις μητροπόλεις της Χιλής, κυρίως στο Santiago, ενάντια σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους.

Συνολικά 14 άτομα συνελήφθησαν βίαια και τους ασκήθηκαν διώξεις με κατασκευασμένο κατηγορητήριο για συνωμοσία, σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και συμμετοχή σε ενέργειες άμεσης δράσης που έχουν σημειωθεί κυρίως στην πόλη του Σαντιάγο. Ακόμα ένα άτομο κατηγορείται για την ίδια υπόθεση ενώ βρίσκεται ήδη στη φυλακή για άλλη υπόθεση. Οι διωκόμενοι αναρχικοί είναι γνωστοί για την συμμετοχή τους σε καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα, αυτοδιαχειριζόμενες βιβλιοθήκες και ραδιοφωνικούς σταθμούς σε μέτωπα όπως ο αγώνας των Μαπούτσε, στους αγώνες των εργαζομένων και των φοιτητών και εν γένει στον αγώνα για απελευθέρωση.

Η φαντασμαγορική επιχείρηση των "αντι"τρομοκρατικών μονάδων του χιλιανού κράτους, εκπαιδευμένων από το FBI, είχε την ανάλόγη συνδρομή των ΜΜE, που από την πρώτη στιγμή των αστυνομικών επιχειρήσεων φρόντισαν να αναπαράξουν πιστά το κατασκευασμένο από το κράτος σενάριο. Δύο εκ των συλληφθέντων, ο Rodolfo Retamales και ο Pablo Morales λόγω ηλικίας αλλά και της εμπειρίας αντίστασης στη χούντα του Πινοσέτ, φωτογραφίζονται ως ηγετικά στελέχη μια υποτιθέμενης οργάνωσης. Η απουσία αποδεικτικών για τις κατηγορίες διαφαίνεται έντονα, στη μιντιακή-θεαματική διάσταση που πήρε η επιχείρηση, με τηλεοπτικά πλάνα έντυπου υλικού και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στα κατειλημμένα κτίρια.

Η ακροαματική διαδικασία της Τρίτης 17 Αυγούσου, σε ένα ασφυκτικό καθεστώς ελέγχου και καταστολής, κατέληξε στην ομηρία των διωκόμενων με προφυλακίσεις  για 8 άτομα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και περιοριστικά μέτρα για 6 άτομα που αφέθηκαν προσωρινά ελεύθερα. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν αλληλέγγυοι έξω από το δικαστήριο, η αστυνομία προχώρησε σε 25 συλλήψεις.
πηγή:indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου